Igra prijestolja napušta Hrvatsku, nova sezona se snima u Španjolskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NOVO: Nakon brojnih medijskih spekulacija, HBO je u petak potvrdio da se šesta sezona “Igre prijestolja” neće snimati u Dubrovniku zbog “potreba priče i lokacije”, ostavivši otvorenim pitanje hoće li se produkcija popularnog serijala kasnije ipak ponovno vratiti u Hrvatsku, prenosi The Independent.

“O tome hoće li se produkcija u budućnosti ponovno vratiti u Hrvatsku odlučivat će se nakon što budu službeno dogovorene nove sezone serijala, na temelju lokacijskih potreba predviđenih scenarijima i pričama”, stoji u službenom priopćenju kompanije HBO.

“HBO je zahvalan Hrvatskom audio-vizualnom centru i hrvatskom dijelu filmske ekipe na njihovoj nastavljenoj podršci”, dodaje se u priopćenju.

Grad Dubrovnik “glumio” je King’s Landing (Kraljev grudobran) od druge sezone. Prema nekim medijskim napisima, nastavak snimanja seli se u Španjolsku, u povijesni grad Gironu.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić izrazio je žaljenje zbog činjenice da se šesta sezona HBO-ovog hit serjiala neće snimati u njegovom gradu. Vlahušić je ustvrdio kako je ta kuća u dosadašnjem radu iskazala visoku profesionalnost te kako će, ukoliko se nekada odluče vratiti snimati u Dubrovniku, imati iste uvjete i potporu kao i dosada.

– U ovom trenutku nemamo službenih saznanja o snimaju šeste sezone. Grad Dubrovnik je HBO-u zahvalan za sve ono što je napravio u Dubrovniku i Hrvatskoj kroz angažman statista, produkciju, financiranje troškova, što je u Gradu donijelo nemjerljivu izravnu i neizravnu marketinšku promociju. HBO je u produkciji slijedio profesionalnost na najvećoj svjetskoj razini, što je i rezultirao visokom razinom gledanosti u cijelom svijetu. Zbog toga vjerujem da će autori i producenti donijeti najbolju odluku za projekt i zadnje dvije sezone napraviti još boljima od prethodnih. Ako odluče opet snimati na lokacijama u Dubrovniku, imat će iste uvjete i potporu kao i dosada. Veselimo se svakoj potencijalnoj suradnji koja će rezultirati vrhunskom produkcijom i još jednom odličnom sezonom – ističe u svojoj izjavi Vlahušić.

Inače, nakon brojnih medijskih upit i špekulacija, “The Independent” je od HBO-a dobio službenu potvrdu o tome kako se šesta sezona “zbog potreba priče i lokacije” neće snimati u Dubrovniku, a pitanje eventualnog povratka uvjetovano je dogovorom oko budućih sezona serijala.

Turistička zajednica grada Dubrovnika izrazila je žaljenje zbog odlaska serijala koji je Dubrovniku donio veliku popularnost.

”Naravno da nam je žao, mi smo s tim serijalom imali lijepu i značajnu promociju. Dubrovnik je u smislu filmske lokacije često bio korišten, ali mega-popularnost nam je donio upravo HBO putem ‘Igara prijestolja’ i naravno da nam je krivo što odlaze. Vjerujemo da će Dubrovnik kroz značaj koji je imao kao Kraljev grudobran, odnosno ‘King’s Landing’ u serijalu još uvijek u tom segmentu ostati zanimljiv turistima”, rekla je Hini voditeljica Odjela za komunikacije Turističke zajednice grada DubrovnikaJelka Tepšić.

Šesta sezona “Igre prijestolja” na male bi ekrane trebala stići u travnju iduće godine.

—————————————————————-

Je li Hrvatska uistinu ostala bez HBO-ova hita “Igra prijestolja”, još nema službene potvrde. Ta serija koja se u Dubrovniku počela snimati od svoje druge sezone, sudeći po nedavnom intervjuu s jednim od redatelja serije Jeremyjem Podeswom, nastavit će se u šestoj sezoni u Španjolskoj.

Snimat će se u Gironi

Dapače, već su zakazani i termini pa će tako ekipa “Igra prijestolja” u španjolskom gradu Gironi snimati od 3. do 18. rujna. Podeswa je izjavio da će se taj televizijski megahit ove godine snimati na četiri različite lokacije u Španjolskoj, kao i da će u novoj sezoni koristiti snimke nastale u Hrvatskoj prošle godine. Dvorac Zafra trebao bi postati Tower of Joy, što je sve navelo na zaključak da će Girona postati novi Dubrovnik i da je HBO-ov ogromni pogon otišao iz Hrvatske.

Međutim, ni u HBO Hrvatska ni u HAVC-u nemaju nikakvih informacija o odlasku “The Game of Thrones”. Kako rok za podnošenje molbi za poticaje HAVC-u namijenjen stranim produkcijama u Hrvatskoj istječe krajem kolovoza, ima još dovoljno vremena da to produkcija “Igra prijestolja” učini. Za sada to još nisu napravili.

Sudeći po neslužbenim informacijama dobivenim iz krugova bliskim produkciji, budžet za snimanje nove šeste sezone u Hrvatskoj, kako je to bilo planirano, bio je najmanji do sada i trebalo se snimati samo u Dubrovniku.

Inače, do sada im je po sezonama u prosjeku budžet za Hrvatsku iznosio oko 40 milijuna kuna. A zahvaljujući “Igrama prijestolja”, Hrvatska je imala ogromne koristi.

Neprocjenjiva dobit

– Prve godine smo imali prihod od 25 milijuna, druge 58 milijuna, a ove godine 105 milijuna kuna izvoza filmskih usluga i da nije bilo tog inicijalnog povjerenja, ovo se ne bi dogodilo – kazao je uoči početka snimanja pete sezone direktor HAVC-aHrvoje Hribar.

No to je bio samo djelić financijskog kolača, jer profitirali su svi gradovi u kojima se serija snimala, posebno Dubrovnik. Što se tiče Splita, od iznajmljivanja gradskih prostora za snimanje popularne serije Split i gradske tvrtke trebale su zaraditi više od 350 tisuća kuna.

Profitirao je naravno i privatni sektor, no besplatna turistička promocija koju je Hrvatska dobila zahvaljujući “Igrama prijestolja” može se mjeriti u desecima milijuna eura.

izvor:jutarnji list


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.