Nova generacija šibenskih filmaša premijerno na Danim hrvatskog filma

U četvrtak, 23. travnja, počinju 24. Dani hrvatskog filma i trajat će do subote, 26. travnja. Svog predstavnika u glavnom programu ima i Šibensko – kninska županija, a ona se očituje u mladoj Zatonjanki, Juliji Martinović, odnosno njenom filmu ‘Lako pokojnima’ nastalim pod redateljskom palicom kolegice joj, Šibenčanke Mateje Šarić.

julia martinovic privatni album

Julia Martinović, producentica, i Siniša Popović, glumac na snimanju 

‘Lako pokojnima’ jedan je od ukupno 73 filma koliko ih Dani hrvatskog filma objedinjuju u svom programu, a riječ je o kratkometražnom igranom filmu koji je nastao za potrebe završnog rada na preddiplomskom studiju koji je Julija uspješno završila prošle godine.

– Dakle, u sklopu kolegija kod prof.Arsena Ostojića imamo zadatak na 3. godini snimiti kratki film (igrani, dokumentarni,tko kako voli ili želi); počneš od ideje koju kasnije razvijaš uz pomoć kolega sa dramaturgije koji na koncu napišu scenarij po toj ideji, zatim odabereš autorski tim, cast, lokacije snimanja i potrudiš se ostati u dozvoljenom budžetu, naravno, kasnije pratiš postprodukciju filma u montaži dok film konačno nije gotov. Onda ti ostaje aplicirati s filmom na festivale – objašnjava producentica.

Prikazivanje ‘Lako pokojnima’ na DHF-u ujedno je i premijera, a Julija ne kriej zadovoljstvo. – DHF je filmski festival koji predstavlja izbor iz godišnje hrvatske produkcije kratkometražnog i srednjemetražnog filma, a ove godine je odabrano 19 kratkometražnih igranih filmova, i među njima ‘Lako pokojnima’. Tako da je normalno da imponira biti u sklopu takvog sastava, a prvenstveno mi je drago zbog cijele ekipe koja je radila na filmu, da se prepozna ta energija koja je uložena u film koji smo sa guštom radili. Ja nastavljam film prijavljivati na festivale, kako domaće tako i strane, pa „di prođe prođe“, a prvenstveno da ga vidi što veći broj publike – navodi, dodajući još i to da je film sniman u Šibeniku, a u njemu se pojavljuju Nola Lazić, Jakov Bilić, Jasminka Antić, Siniša Popović, Ivan Šupe i Anđelko Babačić.

Lako pokojnima 4

 

– Film je sniman u Šibeniku, na groblju Sv.Ane, pa moram naglasiti tu lipotu kadrova di se u pozadini vidi Kanal sv. Ante, more; priča je također domaća, tako da smo zapravo i mi jedni od ovih koji su prepoznali Šibenik kao sjajnu lokaciju za snimanje filma, iako je naš budžet bio „nešto“ manji od njihovog – priznaje Julia za kraj još jedne lijepe filmske priče šibenskih konotacija pred kojom je budućnost.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.