VELIKA REKLAMA ZA ŽUPANIJU: Popularni poglavica Winettou od sutra će jahati Krkom

Najpopularniji indijanski poglavica Winnetou ponovno će jahati Nacionalnim parkom „Krka“. Ove se godine u Hrvatskoj snima nova trilogija o avanturama izmišljenog poglavice Apača, kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May, o čemu je detaljnije Šibenski portal nedavno i pisao.

U Nacionalnom parku „Krka“ film se snima od 22. do 25. rujna na lokacijama Visovačkog jezera i tjesnaca Među gredama.

Njemačka produkcijska kuća Rat Pack prijavila je u program mjera poticaja za filmsku i TV proizvodnju trilogiju o Winnetouu, čiji će se dijelovi snimati na originalnim lokacijama serijala o Winnetouu iz 1960-ih godina. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu će raditi čak 70 posto domaćih filmskih radnika, oko 40 hrvatskih glumaca i oko 3.000 statista.

winettou1

Glavne uloge tumače Kreshinik Xhelilaj (Winnetou) te Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, dok od hrvatskih glumaca u filmu sudjeluju Katarina Strahinić, Bojan Navojec, Kristijan Ugrina, Marko Cindrić i drugi. Pripreme za snimanje trajale su nekoliko mjeseci tijekom kojih su njemački kolege surađivali sa scenografom Damirom Gabelicom kako bi što vjernije utjelovili različita naselja – od indijanskog sela u Brezama do kaubojskog gradića Roswella kraj Fužina, a sveukupna gradnja zahtjevnijih objekata, kao što su željeznička stanica u Vranji, drveni most i već spomenuti Roswell trajala je oko tri tjedna.

kino_winetou_2

 

U Nacionalnom parku „Krka“ film se snima od 22. do 25. rujna na lokacijama Visovačkog jezera i tjesnaca Među gredama. Visovačko jezero karakterizira izrazita otvorenost prostora, s otočićem koji dominira ljepotom.

Gotovo okomite litice kanjona Među gredama gole su stijene svijetle boje, koje u kombinaciji s vodenom površinom blješte svjetlinom te stvaraju poseban vizualni doživljaj. Upravo zbog očaravajućih prirodnih karakteristika, ove su lokacije privukle producente i šezdesetih godina i danas, kao idealne za dočaravanje prostora netaknute ljepote na kojima su nekoć u harmoniji s prirodom živjeli Indijanci. Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet, a snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom i to na lokacijama nacionalnih parkova Krka, Paklenica i Plitvička jezera, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje, Vrlici i drugdje. Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih, snimljen je 1998. godine, a zbog velike popularnosti serijala, snimaju se nova tri filma.

Nakon Nacionalnog parka „Krka“, snimanje će se nastaviti na lokacijama oko Starigrada, na Paklenici, Tulovim gredama, Rujnu, na Gornjim Jasenicama te u kanjonu Zrmanje. Svaki će film trajati 90 minuta, a bazirat će se na prva tri originalna nastavka filma. Režiju za sva tri nastavka (Winnetou i njegov stari prijatelj Shatterhand, Winnetou i Blago srebrnog jezera te Smrt Winnetoua) potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker. Koproducenti filmova su i producentske kuće Mythos i Rialto Film, a proizvodnju u Hrvatskoj servisirat će hrvatska producentska kuća Aleks Produkcija.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.