VIDEO: ŠIBENSKO ZALEĐE ZA SREĆU: Matanićev ‘Zvizdan’ u programu 68. Cannes festivala

Dugometražni igrani film Zvizdan, autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, sniman u okolici Knina (Ervenik, Kistanje, Đevrske…) uvršten je u službeni natjecateljski program „Un Certain Regard“ 68. Filmskog festivala u Cannesu.Zvizdan je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti naovamo. Žirijem programa ove godine predsjeda  glumica i redateljica Isabella Rossellini.

-Ovim filmom Dado i ja proslavili smo 15 godina suradnje. Drago mi je da smo zajedno došli do Cannesa koji je za nas koji radimo u europskoj sredini i kulturi nešto najveće što se može dogoditi u profesionalnom životu. A recept? Nema ga, ali je baza svega odličan film. Ovisiš o tisuću faktora, a s obzirom na to da znam kako stvari funkcioniraju na toj profesionalnoj sceni i s obzirom na ogroman broj sjajnih filmova koji se svake godine snime ovaj uspjeh smatram još i većim  –  izjavila je producentica filma Ankica Jurić Tilić.

zvizdan matanic

– Prije mjesec dana odgledao sam jedan čudesan film, silno ponosan na Dalibora i Ankicu, i silno zahvalan. Ova današnja dobra vijest to lijepo zaokružuje. A zaokružuje bome i jedno razdoblje naše potrage za svojim mjestom u svijetu – zaključio je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Zvizdan se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić iKsenija Marinković.

Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvukaJulij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Film, koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti upravo na 68. Cannesu, nastao je u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana i europski fond Eurimages. Distributer filma je 2i Film, dok je za međunarodni plasman i prodaju zadužen Cercamon.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.