ZA KUĆNI DOČEK: Top 15 najromantičnijih filmova svih vremena

Ukoliko najluđu noć u godini odlučite dočekati pod dekicom uz film, evo nekoliko prijedloga kultnih ljubavnih.
Doručak kod Tiffanyja

Za početak ljubav na tašte, odnosno beskrajno šarmantan i zabavan klasik šezdesetih s neodoljivom Audrey Hepbourn u ulozi mlade, lijepe i ambiciozne partijanerice koja se zanima za svog novog susjeda, pisca Paula Varjaka. Sretnika za kojim uzdiše Audrey i koji, jasno, ne ostaje hladan na njezinu pažnju tumači George Peppard, a upravo je kemija između dvoje glavnih glumaca ključ uspjeha filma.

Kad je Harry sreo Sally

Od najelegantnije šarmerice sedme umjetnosti prelazimo na najslađu slatkicu rom koma, Meg Ryan. U nizu zašećerenih filmova, Meg je s Billyjem Crystalom snimila neodoljivu životnu šetnju naslovnih junaka isprepletenih u ključnim životnim točkama do završnog ljubavnog čvora. Od početne naizgledne netrpeljivosti, u Harryju i Sally ljubav raste korak po korak, da bi na kraju potvrdila vlastito postojanje od samoga početka.


Romansa u Seattleu

Zadržimo se još malo kod slatke Meg Ryan. U svojim zlatnim rom kom danima Meg je snimila nekoliko zgodnih komedija s Tomom Hanksom, a jedan od njih je dobio titulu jednog od klasika žanra. Riječ je o ‘Romansi u Seattleu’ u kojoj filmski sin nagovori Toma da na radiju iznese svoju tužnu i emocijama ispunjenu priču, što pokrene pravu malu lavinu ljubavnih pisama dirnutih žena diljem Amerike. Jedna od njih, novinarka Meg zakači se na priču poslovno i, znatno više, emocionalno, da bi sve kulminiralo, kako to već ide, na vrhu Empire State Buildinga.

Ljubavna afera

Kad smo kod Empire State Buildinga, moramo se dotaknuti još jedne ljubavne priče koja od fatalnog preljuba prerasta u iskrenu ljubav na velikim kušnjama. Zauzeti Michel i Terry upoznaju se na brodu te dogovore ponovni susret nekoliko mjeseci kasnije na spomenutom simbolu New Yorka. No kao što se očekuje u filmovima takvog profila, ne teče sve glatko. Naslovna afera na filmu je zaživjela tri puta, prvi put 1939., potom 1957. s Caryjem Grantom i Deborah Kerr te nama najbliže u najdražoj verziji iz 1994. sa životnim supružnicima Warrenom Beattyjem i Annette Bening.

Oficir i džentlmen

U filmove u kojima se velika finala dubinski zasijeku u memoriju gledatelja spada i ‘Oficir i džentlmen’. Svi koji su gledali film točno znaju o čemu pričamo, a vi koji ne znate, brže-bolje pogledajte film. U klasiku 80-ih Richard Gere pokušava postati pilot, a Debra Winger ušuljati se u njegovo srce. Kako to već ide, i jedno i drugo uspijevaju u svom naumu, no ne bez muke po junake.

Zgodna žena

Romantičan, kakav već je, Richard Gere nije usrećio samo sirotu Debru u tvornici, već i djevojku od ‘najstarijeg zanata na svijetu’. Riječ je, jasno, o filmu ‘Zgodna žena’ gdje se Richard zaljubi u Juliju Roberts koja glumi prostitutku na privremenom radu u Gereovoj hotelskoj sobi. Razvojem filma i kemije na filmu, Julia u potpunosti zavlada Richardovim srcem, iz ljubavi za novac se prometnuvši u ljubav za cijeli život.

Ja u ljubav vjerujem

Nešto starija i osjetno poznatija Julia Roberts u filmu ‘Ja u ljubav vjerujem’ tumači dobrim dijelom samu sebe, slavnu filmsku zvijezdu. Nakon što zaluta u londonskom Notting Hillu, nabasa na vlasnika male knjižare, slavnog rom-komovca Hugha Granta, ne odoljevši njegovom daleko poznatom šarmu. No da nije lako biti u isto vrijeme slavna glumica i zaljubljena šiparica, pokazuju silni zapleti i zidovi koji se priječe ljubavi.

Četiri vjenčanja i sprovod

Ne možemo se dotaknuti Hugha Granta da ne spomenemo neodoljiv film ‘Četiri vjenčanja i sprovod’ u kojemu se britanski glumac zaljubljuje i osvaja lijepu Andie MacDowell u pet naslovnih koraka. Osim ljubavi u razvoju između junaka, film je ispunjen malim-velikim ljubavima od onih zapečaćenih velikim ‘da’ do onih utišanih u srcima i raspršenih u šakama. Sve u svemu, četiri vjenčanja, jedan sprovod i gomila romantike, ljubavi i humora.


Zapravo ljubav

Dok se u provodima i sprovodima iz prethodnog primjera silna ljubav vrtjela prvenstveno oko Hugha i Andie, u ‘Zapravo ljubav’ pratimo čak deset ljubavnih priča koje pokrivaju široki raspon od premijera (opet nezaobilazni Hugh Grant) do ocvalog rokera, izuzetno spretno i sretno se složivši u mozaik čiji posljednji komadić čini naša suza čiste sreće i zadovoljstva.


Planina Brokeback

Da pravi dečki znaju i nježno ljubiti, pokazali su Heath Ledger i Jake Gyllenhaal na planini Brokeback kao točki svoga izleta u strast koja se u životnim putovanjima pretočila u doživotne emocije najviše ljubavi. Što više reći? Uz ‘Planinu Brokeback’ svaka riječ je suvišna.

Titanic

Osim na planini, ljubiti se može i na brodu, posebice ako je taj Titanic. Na njemu svaka ljubav, ma kakva bila, postaje konačna, samim time fatalna. A kad je na stvari čista kemija između Lea DiCaprijai Kate Winslet, tada (us)putna ljubav postaje veća o puta i života. Posebice u trenutku kad Kate na pramcu glumi sirenu raširenih ruku dok je zaljubljeni Leo pridržava.


Casablanca

Jedna od najpoznatijih filmskih ljubavnih priča svih vremena ona je između Humphreyja Bogarta iIngrid Bergman u legendarnoj Casablanci. Kad pomislimo na crno-bijelu ljubav, u misli nam automatski navre scena u kojoj Ingrid zamoli Sama da joj otpjeva još jednom ‘onu njihovu’. Kad pak pomislimo na nepravdu života ljubavi većoj od života, ukaže nam se Humphrey s cigaretom i ciničnim izrazom lica koji skriva buktinju. Čisti ljubavni klasik.

Doktor Živago

Kad smo kod klasika, slijedi još jedan čisti filmski klasik, ‘Doktor Živago’ po romanu Borisa Pasternaka. Priča je to o još jednoj zabranjenoj ljubavi između naslovnog doktora, kojega tumačiOmar Sharif i susjede mu Lare koju tumači Julie Christie. Iako oboje okovani bračnim prstenjem, Omar i Julie ne mogu ignorirati obostranu ljubav što dovodi do, na koncu, jedne od najdirljivijih ljubavnih priča ispričanih pokretnim slikama.

Zameo ih vjetar

Koračajući kroz filmsku ljubav korakom na korak i klasikom na klasik, stigli smo do ponajveće i ‘najtužnije’ ljubavne priče zabilježene na filmskoj vrpci. Riječ je, dakako, o neukrotivoj Scarlett O’Hara i Rhettu Butleru, odnosno Vivien Leigh i Clarku Gableu. Dok ona emocionalno luta, sve misleći na neuhvaćenog Ashleyja Wilkesa, Rhett je strpljivo ljubi čekajući svojih pet minuta. Školska formula za poticanje suznih žlijezda.


Mostovi okruga Madison

Za kraj, jedna zrela ljubav. Dok mi mlađahni sanjari žudimo uhvatiti neku holivudsku zvijezdu poputJulije Roberts, naše majke i bake sanjaju da im usamljeni vikend razbije nepoznati i nepozvani stranac u potrazi za okrepom i ljubavi kratkoga daha i vječnoga uzdaha. I dok naše majke takvo što samo sanjaju, Meryl Streep je to i doživjela u ‘Mostovima okruga Madison’ i to u zagrljaju nikoga drugoga nego Clinta Eastwooda. Bolje ne može, tvrde osobe koje znaju.

izvor:tportal

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.