Darko Rundek: Volim kad me hvale, ali ono što me pokreće nije taština

Sutra će brojni Šibenčani i gosti Krešimirovog grada uživati u pravoj glazbenoj poslastici u režiji Rundek Cargo Trija. Darko Rundek, Isabel i Dušan Vranić u petak, 19. lipnja, održat će koncert na pozornici tvrđave sv. Mihovila, a riječ je o nastupu koji nazivaju morskom promocijom njihovog zadnjeg studijskog  albuma ‘Mostovi’.

Evo što o morskoj premijeri, zadnjem nastupu u Šibeniku i općenito o mostovima koji spaja i razdvaja svijetove kaže Rudnek.

PREPOZNAVANJE VRIJEDNOSTI

Zanima me otkud odluka da morska premijera novog albuma ‘Mostovi’ bude održana upravo u Šibeniku? Na tvrđavi svetog Mihovila.  Ima li upravo ta, po mnogima, najljepša ljetna pozornica na Jadranu nešto s tim?

Pa sigurno da ima. Osim toga, Šibenik je lijep i poseban grad i u zadnje vrijeme pomalo u sjeni Splita i Zadra pa je i ova premijera prilog prepoznavanju njegove vrijednosti.

Prošle su dvije godine od Vašeg zadnjeg nastupa u Krešimirovom gradu. Bilo je to u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Pamtite li taj koncert? Znam da ga mnogi iz više razloga pamte kao nešto posebno. Jedna beba se prvi put pomakla u majčinom trbuhu upravo te večeri.

Bio je to super koncert, kojeg se rado sjećamo pa ako je to bio i prvi ples jedne još nerođene bebe tim bolje!

rundek8(FOTO:detalj sa zadnjeg nastupa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku)

Moram pitati, ne znam koliko ste se tada stigli šetati po Šibeniku, razgledavati i sl. No ukoliko jeste, jesu li Vam Šibenčani prilazili? Jesu li Vas doživjeli ili su ostali tipični Šibenčani – nisu pokazali da su impresionirani Vašom pojavom?

Pokazali su upravo toliko koliko je trebalo da se osjetim prepoznat i dobrodošao, a bez opterećenja.

‘Mostovi’ je prvi studijski album nakon četiri i pol godine pauze.  Čemu tolika ‘rupa’ u vremenu? Da Vas se publika jače poželi ili nešto drugo? Makar su se pojedine pjesme mogle čuti na koncertima u međuvremenu.

Mostovi su se kompletirali postepeno i to je uzelo vremena koliko je uzelo. Nismo pri tom kalkulirali. Kako je koja pjesma bila gotova ili pri kraju pokušali bismo je ili okušali pred publikom da osjetimo kako stvarno diše, jer pjesma tek u susretu s publikom zaživi.

Valjda sad već godinama publika sa svakim novim albumom od vas očekuje još bolji materijal nego prethodni. I Trio im to redovito isporuči. Postoji li zbog toga presing snimanja novih albuma ili se jednostavno ‘izgubite’ u glazbi, umjetnosti, riječima, notama? Postoji li ‘recept’ po kojem Darko Rundek stvara?

Ne postoji recept iako prepoznajem neke obrasce u tom procesu, koji se ponavljaju. To prepoznavanje zapravo usporava proces jer inspiracija može doći jedino iz neočekivanog i nepoznatog.

darko-rundek

‘Mostovi’ je album koji ćete promovirati koncertima  diljem regije  – je li glazba, umjetnost najbolji most koji povezuje kako ljude ponaosob tako i narode?

Sigurno jest. Zato što nas podsjeća da svi potičemo iz istog izvora i i dijelimo istu čežnju prema  nadilaženju ograničenja.

Jeste li se umorili od glazbe,  toga da Vas smatraju majstorom, umjetnikom? Laska li vam sve to i nakon toliko godina na sceni, nakon toliko stvorenog materijala ili epitete poput spomenutih ne doživljavate?

Ovo čime se bavim je moj životni poziv i donosi uvijek nove izazove. Pokušavam se s njima nositi kako znam i umijem i nagrada mi je kad vidim da je nešto sjelo na svoje mjesto, jedna se mogućnost ostvarila, artikulirala, stvorilo se nešto što svijetu dodaje novu boju, smisao i možda nadahnjuje slušaoce na neko sasvim neočekivano opažanje, misao ili čin. Nije da mi nije drago kad me hvale, ali ono što me pokreće nije taština.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.