Devet godina od smrti Toše Proeskog: ‘Važne su pjesme, tko šiša nagrade’

PRIJE točno devet godina, 16. listopada 2007., oko 6 sati i 20 minuta ujutro, u automobilskoj nesreći na autocesti u blizini Nove Gradiške, smrtno je stradao Toše Proeski, u dobi od samo 26 godina.

Iako je prošlo gotovo čitavo desetljeće, makedonski slavuj, kako su mu tepali, i danas živi u srcima obitelji, kolega i vjernih obožavatelja koji mu i dalje svake godine odaju počast. U njegovu čast i ove godine trčat će se tako tradicionalni 900 km dug maraton od Nove Gradiške do njegovog rodnog Kruševa.

Todor Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. u Kruševu u Makedoniji, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, a bio je jedan od prvih glazbenika koji je ujedinio prostor bivše Jugoslavije.

“Važne su pjesme, tko šiša nagrade”

Iza sebe ostavio je pjesme, ali i rečenice po kojima će ostati upamćen, a posljednji intervju večer prije smrti u kojem je izjavio “kako mu je svega puna glava” s njim je ušao u legendu. Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali, publiku je osvajao glasom, stasom i karakterom, a poznat je bio i po svojoj skromnosti.

Želio je djevojku koja cijeni prave vrijednosti

Njegove riječi ‘Ve sakam site’ (Sve vas volim) ni danas nisu oslabile, a koliko je bio nesebičan i skroman otkrivao je, kako na nastupima, tako i u intervjuima. Rekao je i kako želi djevojku koja cijeni prave vrijednosti, a ne materijalne. Da je bio skromni mladić velikog srca pokazivao je i svojim djelima; uvijek je nesebično pomagao onima kojima je to bilo najpotrebnije.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”

U moru kvazi pjevača i poluproizvoda koji preplavljuju glazbeno tržište, Toše Proeski oduvijek je bio poznat kao nevjerojatni talent i pravi profesionalac. Za sebe je često govorio da “postoji zbog publike”, a kritikama nije davao veliko značenje.

Predosjećao je kraj

“Pričate kako je život divan. I je, samo da potraje još malo”, ispričala je njegova starija sestra makedonskim medijima u jednom intervjuu što je rekao prije tragične pogibije.

Omiljen među kolegama glazbenicima i obožavan od strane tisuća obožavatelja, Toše Proeski bio je i ostat će jedan od najsvjetlijih trenutaka pop glazbe na ovim prostorima, a njegov lik i djelo ni nakon devet godina ne blijede, a on kroz svoje pjesme na neki način i dalje živi među nama.

https://youtu.be/Z2zsM_14QY0

izvor:index

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.