FIL TILEN VEČERAS U MANGANA: Ja sam svoj David i Michelangelo u jednom!

Fil Tilen ove subote gostuje u Šibeniku. Kao uvertira u večerašnji nastup donosimo kratki intervju s osebujnim MC-jem koji ima štošta za reći. Fil Tilen je valjda jedan od rijetkih osoba u Hrvatskoj, ako ne i jedina koja povezuje Georgiju May Jagger i Tončija Huljića. Većini je možda ipak poznatiji kao autor hita ‘Debela’, a neki su ga slušali uživo na Terraneo prije dvije godine. Čovjek nema što ne radi no najvažnije je da za večeras i šibensku publiku priprema, njegovim riječima – show!

Jedan od prvih komentara koji sam čula pitajući za tebe bio je ‘lik odlično rešeta rime’. Rođen si talent ili prilike u kojima živimo, a na koje se osvrćeš, to izvlače iz tebe?
Sigurno nisam odličan jer nisam takav rođen, a nisam niti odličan od onog što želim postati. Kvaliteta se stvara godinama i predanim radom. Talent za pisanje, glazbu i glumu pronašao sam u sebi, istraživajući svoje potencijale. Zatim sam pronašao strast, motive i ciljeve i posvetio sam se radu i učenju. Ne uvijek po propisima, ali učinio sam mnogo da bih napredovao.

filtilen2Čitam gdje su te prije točno dvije godine opisali kao ‘radišnog i tajnovitog mladića’. Koliko je toga ostalo u tebi dvije godine nakon?
Rekao bih da nisam prošao cijeli taj put da bih ostao isti. Ali smatram da sam esencijalne kvalitete zadržao. Pokušao sam se riješiti svih mana i poboljšati svoj način rada i ophođenja s ljudima, radim na sebi konstantno, kako na umjetnik, tako i na čovjeku. Ja sam svoj David i Michelangelo u isto vrijeme. Riješio sam se krivih ljudi u svojoj okolini, ali zahvalan sam svima koji su prošli kroz moj život jer od svakog sam naučio ponešto. Tajnovit sam kada stvaram, ali daleko od toga da nisam vrištao s naslovnica i članaka. Takva je priroda ovog posla.
‘Debela’, obilježila je tvoje stvaralaštvo zauvijek ili ćeš joj uspjeti pobjeći?
‘Debela’ je obilježila jedan period mog stvaralaštva i početak ozbiljne karijere. Od ‘Debele’ se dogodio onaj korak, koji većina glazbenika nikad ne doživi. Živjeti samo od glazbe, ne kažem bogatu, skromna sam osoba i ne trebam mnogo, ali napravio sam taj korak. Danas se to strukovno proširilo i bavim se s više kreativnih poslova. Obožavam copy writing, osmišljavanje i pisanje reklamnih kampanja, proučavam marketing i public relations, pišem režiju i scenarije za glazbene video-spotove i reklame. Sudjelujem u razvoju crtanog filma, stripa i videoigre te s odličnom ekipom radim ‘bible book’ za jedan veliki hrvatski projekt o slavenskoj mitologiji. Zatim, gluma i live performance, usputno me zanima glazbena i video produckija. Upravo pokrećem vlastiti brand odjeće i započinjem višemjesečnu hrvatsku kampanju za najveću poljsku tekstilnu kuću te njihovo brendiranje u Hrvatskoj. U Londonu kampanju za njih radi kćer Micka Jaggera, u Hrvatskoj Fil Tilen. Nije da se uspoređujem s njom, puno je ljepša od mene, ali i od njega.
U kakvim si odnosima danas s Tončijem Huljićem?
Pa, Tonči Huljić me nikad nije previše zanimao, iako ga smatram genijalcem u poslu kojim se bavi. Čovjek zna posao u svojoj branši i to se ne može poreći. Imao sam ga priliku upoznati i privatno je vrlo cool lik, iako radi glazbu od koje moram tračati na wc. Tako to bude, business je business. Nismo u kontaktu, ali Vjekoslava mi se dopala više od njega. Često je se prisjetim, ima žena ono nešto.
Tko/što te u zadnje vrijeme inspirira?
Nakon izlaska albuma, glazba mi se zgadila nakon deset godina rada. Uplašio sam se da sam izgubio volju, ali prošlo je nakon tri mjeseca. Samo sam bio okružen krivim ljudi, izolirao sam se i popravio. Otkrio sam i nov način stvaranja pjesama, zaključam se u prostoriju za vježbanje i ne izlazim satima. Freestylam na beatove. Jučer sam tako počeo pisati tri pjesme u isto vrijeme. Inspirira me život i ljudi.
Što spremaš za šibensku publiku?
Show.
Jesi li upoznat sa scenom u Šibeniku?
Jesam, imam nekoliko dobrih prijatelja u gradu i oni su uglavnom dizali šibensku scenu prije više od deset godina. Gostovao sam i kao izvođač na Terraneo festivalu 2013. godine. Veselim se ovom koncertu. Pozdrav svim čitateljima!
Ususret drugom HOP (R)Evolutionu:
-Jedva čekamo ugostiti trenutačno najbržeg i najboljeg hrvatskog MC-a Fil Tilena. Kao zagrijavanje pripremili smo showcase šibenskih MC-a koje je Crescendo profilirao putem Open Mic programa koji se svaki utorak održava u klubu Mangan Rules. Tako će prije Tilena nastupiti Ive Favela, Pobro, Regge Nardo, Sensi i Scuba. I ova put vizualnu poslasticu pripremio je Ante Šmit. Program starta u 22 sata. Ispoštujte izvođače i dođite na vrijeme-poručuju iz organizacije eventa.
.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.