Prvi brk estrade: Mišo Kovač danas slavi 75. rođendan

Mate Mišo Kovač, legenda hrvatske zabavne glazbe, danas slavi 75. rođendan. Prisjetite se njegova impozantnoga životopisa i najvećih hitova.

Čovjek koji ovog trena može napuniti Poljud, koji je pjevač s najviše prodanih nosača zvuka u Hrvatskoj i dobitnik brojni nagrada, danas slavi rođendan.

Ako još niste pogodili, riječ je o Mati Miši Kovaču, legendi hrvatske zabavne glazbe.

Mišo je rođen na današnji datum 1941. godine u Tribunju, a odrastao je u Šibeniku, u ulici u kojoj su odrasli i Vice Vukov teArsen Dedić.

Od nogometaša do pjevača

Sa 16 je godina odustao od nogometa, kojim se je dotad bavio, i odlučio se okušati kao pjevač. Isprva je pjevao hitove stranih izvođača, a 1964. mu je glavni urednik JugotonaPero Gotovac dao ugovor i Mišo je snimio svoju prvu ploču.

Bila je riječ o prepjevu pjesme I Can’t Stop Loving You njegova idola Raya Charlesa, s kojim su ga često uspoređivali, pod nazivom Ne mogu prestati da te volim. Ploča je bila vrlo uspješna pa se Mišo počeo pojavljivati na festivalima.

Na Melodijama Jadrana nastupio izveo je tri pjesme, no taj je njegov nastup zapamćen kao fijasko. Godinu dana je bio u nemilosti industrije i publike, no nije odustajao.

Godine 1969. je pokorio publiku pjesmom Više se nećeš vratiti, tada mladog skladateljaĐorđa Novkovića, s kojim je nastavio suradnju sve do njegove smrti 2007. godine.

Iste je godine postao Jugotonov najprodavaniji pjevač.

‘Prvi brk estrade’

Mišo je 1971. godine pustio brkove koje su postale njegov zaštitni znak, a razlog je ožiljak koji je želio prekriti. Naime, 1971. godine, Kovač je gotovo poginuo u prometnoj nesreći kod Zadra, donosi net.hr

Događaj koji Mišo nikada neće zaboraviti svakako je nastup Elvisa Presleyja 1972. u Madison Square Gardenu u New Yorku. Elvis je tada otpjevao Sinatrin hit My Way, što je Miši ostalo urezano u pamćenje pa često govori o njemu.

Legendarni Mišo je nekoliko puta najavio odlazak sa scene (primjerice, nakon tragične smrti sina, zbog čega je godinama bio u depresiji), čak je održao i više oproštajnih koncerata, no dokle ima publike, Mišo mora pjevati.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.