RADE ŠERBEDŽIJA UOČI KONCERTA U ŠIBENIKU: Moji su koncerti jedini kontakt s mojom publikom

Uoči koncerta kojeg će  nakon četvrerogodišnje pauze 13.7 održati s Miroslavom Tadićem na Tvrđavi Sv. Mihovila, popričali smo s Radom Šerbedžijom.
Što čeka publiku u Šibeniku, te kako doživljava svoje pjesme i koncerte, rekao je za Šibenski portal:
 Uskoro imate koncert s Miroslavom Tadićem u šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila, pa na Brijunima. Posljednjih ste se godina malo više posvetili glazbi, zašto?
 –  Zato sto su moji koncerti zapravo jedini moj kontakt sa mojom publikom. Godinama    već ne igram u teatru, osim ljeti na Brijunima i to samo nekoliko predstava. I teatar mi    fali…Tako da su moji koncerti ono što mi zamjenjuje teatar.
 Što vam glazba znači, što želite njome poručiti?
– Kada se nešto silno voli onda se ne razmišlja zašto to činiš. Jednostavno, volim pjevušiti svoje pjesme i pjesme svojih prijatelja.
 Žanrom kojim se bavite rijetko se tko bavi, zašto ga volite?
– Ja drukčije ne umijem i ne želim. Moje su pjesme šansone ili recimo neke rock balade. U mojim pjesmama koje pišem, tekstovi su najvažniji. I postoji publika koja to voli i sluša.
 Uskoro počinje nova sezona na Brijunima koja je obilježena, naravno, Shakespeareom. Osim “Kralja Leara” igrate i “Shakespeare Ljetne noći – varijacije” a na Brijunima gostuje predstava “Rikard III.”. Publiku očekuje bogata sezona. Uvijek je problem s financiranjem, ali ponovno ste uspjeli posložiti vrlo bogatu sezonu.
–  Mislim da ce ovo biti do sada najbogatija sezona kazališta Ulysses…
Profesor ste na poslijediplomskom studiju glume. Koliko vam znači rad s mladim glumcima kojima pomažete u njihovom životnom i profesionalnom opredjeljenju?
– Naš studij glume na riječkom Sveucilistu je sada dodiplomski,a otvaramo ove jeseni i diplomski. Uspjeli smo organizirati uz mnogo muke,uspješan i zanimljiv studij, ali nam treba veća pomoć i Županije i Grada i Sveučilista, da bismo učinili  Studij jos interesantnijim i profesionalnijim .Znam da je doba štednje u kulturi i prosvijeti, ali moramo činiti sve da pronađemo načine da se takvi projekti održavaju, jer time održavamo vitalnost i duhovnu snagu našega naroda.
 Posljednjih ste godina svoj dom pronašli u Rijeci. Što vas je to privuklo u gradu na Rječini?
– More i ljudi….

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.