Škugor i društvo predstavili projekte od kojih će SuperUho Lauba vrhunac imati u Šibeniku

Dva inovativna i zanimljiva žednouha projekta koja će razveseliti sve posjetitelje koncertnih događanja u organizaciji Žednog uho predstavljena su na danas održanoj konferenciji za medije u Kući za ljude i umjetnost – Laubi.  Novitete su predstavili žednouhi direktor Mate Škugor, predsjednik Uprave Iskona Saša Kramar te Sven Sorić, član umjetničkog dvojca ‘This Town Needs Posters’.

Projekt pod nazivom SuperUha Lauba, kao ekstenzija, dio SuperUho festivala, rezultat je novopokrenute suradnje između organizacije Žedno uho i žednouhih izvođača, Laube te domaćih umjetnika i dizajnera. Ova konceptualna troslojna interakcija za cilj ima domaćoj publici pružiti jedinstven doživljaj suvremene aktualne glazbe, galerijskog prostora i unikatnih vizuala, dok cijeli projekt pogoni Iskon.

_MG_4353

SuperUha Lauba u narednom će periodu prezentirati niz autentičnih izvođača visoke umjetničke vrijednosti. Prvi koncert u sklopu spomenutog projekta  je nastup Mark Lanegan banda 27. veljače, koji će pratiti originalni vizuali proizašli iz laboratorija dvojca This Town Needs Posters.

PRAKSA ZAPOČETA U ŠIBENIKU

Na razmišljanje o iniciranju ovog projekta potaknulo nas je ozračje koja vlada u prostoru Laube;  vrlo brzo mogli smo vizualizirati niz izvođača koji bi se u njega savršeno uklopili. Uvidjeli smo potrebu uključenja glavnog aspekta javnog djelovanja same Laube –  vizualnu umjetnost. U skladu s time, u projekt smo uključili umjetnike i dizajnere za koje nam se čini da im glazba igra bitnu ulogu u životu i stvaralaštvu te koji gaje senzibilitet srodan izvođačima koji će u Laubu dolaziti u idućih, nadamo se, puno godina. Tu smo praksu zapravo započeli već na samom SuperUho festivalu i kombinacijom slikara Mirona Milića i dizajnera Andre Giunia koji su pri kreiranju vizaulnog identiteta odradili odličan posao. Za premijeru Superuhe Laube izbor je pao na sjajan dizajnersko-eksperimentalni dvojac koji djeluje pod etiketom This Town Needs Posters, a čiji nas je performans na nedavnom koncertu grupe Earth u Močvari oduševio – izjavio je Mate Škugor.  

Glazbeno-vizualni sadržaj SuperUhe Laube realizirat će se u Zagrebu periodično tijekom cijele godine. – Što se tiče izvođača koji ćemo predstaviti, radi se o neupitnim autorskim osobnostima koje se ne boje eksperimenta, a koje istovremeno imaju i značajno sljedbeništvo, kako kod nas, tako i širom svijeta. Visoka umjetnička vrijednost glazbenog i scenskog izričaja pritom nam je zasigurno na prvom mjestu, ali ne treba smetnuti s uma i komercijalni aspekt koji nerijetko prati najbolje od takvih izvođača, kakav je i Mark Lanegan, čovjek iznimne karizme i autorskog integriteta kojeg ćemo po četvrti put ugostiti u Zagrebu i koji će, sada to sa sigurnošću možemo reći, rasprodati i svoj treći koncert u nizu – dodao je Škugor.  

superuho-kraj6

Vrhunac cijelog koncepta predstavlja SuperUho festival koji će narednog ljeta kroz tri dana programa u Šibeniku predstaviti na desetke izvođača koji se kvalitetom stvaralaštva uklapaju u cjelokupni koncept projekta. Ovogodišnji SuperUho festival održat će se od 4. do 6. kolovoza, a prvi potvrđeni izvođači su: Einstürzende Neubauten, King Khan And The Shrines i Rosetta.

KULTURA DAJE NOVE PERSPEKTIVE   

– Naravno da bi ovakvo nešto bilo kudikamo teže, ako ne i nemoguće, organizirati bez podrške Iskon Interneta, tvrtke koja među rijetkima kod nas ulaže u projekte kojima oplemenjuje kulturno-umjetnički život ove zemlje i njenih građana. Na vlastitom smo se primjeru, najprije kroz Terraneo, a sada kroz SuperUho festival, uvjerili kako je upravo kultura ta koja je sposobna promjeniti društvo i dati mu nove perspektive, pa je tako Šibenik, do jučer zaboravljeni i na prvi pogled bezperspektivni grad, postao mjesto o kojem se danas priča kao o mjestu sretnog života i svijetle budućnosti – zaključio je Škugor.

Pored SuperUhe Laube, trenutno se intezivno  radi na produkciji jedinstvenog, inovativnog i interaktivnog proizvoda koji će razveseliti sve žednouhe obožavatelje i objediniti kompletan glazbeni sadržaj produciran u proteklih, glazbeno intenzivnih 18 godina Žednog uha.

Od uha do uha 

_MG_4342

Radi se o e-knjizi ‘Od uha do uha’ koju će za proslavu žednouhe punoljetnosti Mati Škugoru i njegovom timu pokloniti Iskon, generalni pokrovitelj SuperUho festivala i SuperUhe Laube.

Izdanje će uključivati zapise i sjećanja osoba koje su sudjelovale u stvaranju i realizaciji Žednog uha, intervjue s glazbenicima koji su kroz niz godina postajali prisni prijatelji ekipe Žednog uha, kao i osvrte glazbenih kritičara koji su pomagali spomenutu organizaciju svojom podrškom. Posebno će biti zanimljiv interaktivni dio ove e-knjige. -Na centralnoj web stranici projekta sredinom ožujka ćemo pozvati sve zainteresirane fanove da urede vlastitu stranicu e-knjige fotografijama i tekstualnim zapisima po vlastitom izboru. Time će publika i fanovi Žednog uha postati dio uređivačkog tima s posebnom zahvalom unutar knjige. Odabrani među njima će svoje mjesto pronaći i u ukoričenom, tiskanom izdanju knjige koja će u limitiranom izdanju biti predstavljena po završetku projekta- pojasnio je Iskonov CEO Saša Kramar.

Svi glazbeni fanovi će se za vlastiti primjerak e-knjige moći predbilježiti na web stranici projekta ili putem Iskonovih promotora na koncertima u sklopu SuperUhe Laube i SuperUho festivala. Prijave će krenuti već u petak na koncertu Mark Lanegan benda. -Za prve predbilježene čitatelje na licu mjesta su spremljeni i pokloni pomoću kojih ćemo nazdraviti tzv. soft lansiranju projekta –  zaključio je Kramar.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.