VEDRAN KALIGARIĆ: Želimo da INDIREKT i dalje ostane mali veliki festival

Možeš li nam predstaviti organizacijski tim Indirekta i otkud ideja za pokretanje festivala u Umagu?
Tim je ustvari društvo prijatelja koje dijeli slične glazbene ukuse. Ideja je nastala tako što smo željeli u Umag dovesti nekolicinu bendova koji nam se sviđaju, umjesto da potežemo put Rijeke, Zagreba, Ljubljane itd.. S vremenom je to naše koketiranje s bendovima preraslo u Indirekt kakav je danas. Što se tiče tima, prirodno smo se podijelili, s obzirom da se i u profesionalnom životu bavimo sličnim poslom, netko se angažirao oko dizajna, netko oko pr-a, netko češljanjem scene. Za stvari koje nisu u našoj domeni angažirali smo prijatelje, pa nam se tako primjerice pridružio trojac iz The Orange Stripsa/OSA media iz Labina, Prijatelji urbane kulture (PUK) iz Rijeke, KLFM tim iz Splita itd.. Uglavnom, cilj je od početka bio stvoriti zajednicu i to je jako brzo profunkcioniralo.

Indirekt se profilirao u prilično homogeni festival koji ne pati od angažiranja poznatih glazbenih imena i prednost daje novim imenima i svježoj krvi glazbene scene. Koliko vam ta činjenica odmaže u samoj organizaciji i koliko ste čvrsti u namjeri da tako i ostane?
S jedne strane to nam uopće ne odmaže, dapače. Pred 2 godine kad smo krenuli u projekt, bili smo svjesni da se kod nas, kao i u regiji dešava nešto veliko, da bendovi jednostavno niču iz svakog ugla. Nostalgičari se vole prisjećati novog vala, a mislim da smo na pragu jednoj značajnoj glazbenoj eksploziji koja će, kao i sve, potvrdu dobiti s vremenom. Nama je cilj bio promovirati mlade bendove, dati priliku onima koji još nisu dobili svoje mjesto pod suncem, koji su skriveni negdje ispod pokrivača i s time ćemo ustrajati. Tim, nazovimo ih ‘nevidljivim bendovima’ koji nemaju promotora, izdavačku kuću ili cijelu mašineriju iza sebe, želimo pomoći u razvoju. Zvuči klišej, ali osim nastupa na Indirektu, nekolicini bendova smo već pomogli oko turneja, gostovanja na radiju, televiziji kao i samoj promociji. Opet, s druge strane, puno bi nam lakše bilo napraviti festival s poznatim imenima jer bi privukli više ljudi i financijska konstrukcija bi se lakše složila. Mi pak idemo nešto težim putem jer puno je teže naći sponzore na osnovu anonimnih bendova u očima naših sponzora.
To radimo isključivo zato što želimo da ostane mali veliki festival, kako ga volimo zvati.

ind

Vrlo brzo očekuje nas i treće izdanje Indirekta. Ako se ne varam, jedan dan duže i u nešto ranijem terminu od prošlogodišnjeg, ali s već potvrđenim izvođačima. Možeš li nam otkriti tko dolazi u Umag?
Dan duže je ustvari nulti dan kojeg smo već lani ubacili i ispostavilo se da je fino zagrijavanje za festival, pogotovo kad se radilo o friškoj dobitnici Porina, Sari Renar. Osim nultog dana, odlučili smo da prošlogodišnje nedjeljno druženje izvođača, volontera, organizatora pretvorimo u nekakav improvizirani akustični happening gdje će izvođači moći svirati na instrumentima izrađenim na radionicama, što je još jedan novitet ovogodišnjeg Indirekta. Što se tiče izvođača najavili smo već fantastične The Chweger iz Pule što bi protumačio kao akcent na istarsku scenu, Vvhile iz Beograda koji po mnogima imaju album godine u Srbiji te The Academy iz Trsta koji su nas kupili na prvu i predstavljaju se nedavno izdanim prvijencem. Obzirom da smo odlučili naglasiti regiju, mogu reći da će osim još domaćih bendova, biti izvođača iz regije, ali koji točno pratite na našem fan page-u www.facebook.com/indirektfestival. A zašto u ranijem terminu? Želim biti ispred ostalih fetivala;)

Osim ovog nazovimo ga službenog dijela, Indirekt ima i dosta popratnih stvari koje sam događaj čine još zanimljivijim. Akustične večeri i kantautorski koncerti dio su cijele priče, a interesantna je i nedavno objavljena kompilacija Indie United Vol.3 na kojoj se nalaze izvođači koji su već nastupali na festivalu ili će tek nastupiti. U čemu će posjetitelji moći uživati ove godine?
Htio bih naglasiti da osim glazbenog dijela postoji i art dio. Koncept koji želimo pogurati je umjetnost na ulici, ne ulična umjetnost. Igra rječju koja čini veliku razliku jer nam je cilj otužne fasade, zapuštene dijelove grada pretvoriti u izložbeni prostor i tako umjetnost približiti ljudima. U gradu su prepoznali našu ideju i dosta nam pomažu oko svega. Neki kontakti uspostavljeni su i s akademijom likovne umjetnosti koja bi nam ‘posudila’ svoje studente za naš projekt. Recimo lani je fantastičan posao odradio Stipan Tadić oslikajući ‘Galeba’ koji je postao zaštitni znak art dijela Indirekta. Ono što će sigurno zaintrigirati mnoge posjetitelje, osim javnih debata i predavanja, su radionice kojima će se moći priključiti. Uz suradnju s udrugom Mladi Info imati ćemo, između ostalog i već spomenutu, radionicu izrade instrumenata od recikliranog materijala.
Što se tiče kompilacije, osvanula je u suradnji s OSA medijom, odnosno labelom koji je od ove godine službeni label festivala, a sažima indie scenu regije. Već radimo na 4. kompilaciji koja bi trebala izaći neposredno pred festival i to također gledam kao neki vid promocije bendova. Slično su napravili Zvonka Obajdin s Bistro na rubu šume ili primjerice aktualan projekt Muzika je zvonko radost koji fino probire scenu, a kreće i s koncertnom promocijom bendova. Tu je i Začarana Močvara Nine Romić, dakle nismo jedini koji rade na dizanju scene.

unnamed

Kaži nam na kraju koji su to razlozi zbog kojih bi valjalo potegnuti do Umaga i biti dijelom u mnogočemu jedinstvenog festivala na ovim prostorima? 

Indirekt će ugostiti zaista najbolje regionalne neotkrivene izvođače. Ono što nas veseli je činjenica da smo uspjeli u naumu brisanja zidova između izvođača i publike, stvaranje zajednice i atmosfere koja se prepričava. Dokaz tome je i veselo društvo, lani testiranog Indiebusa, koji je prevozio fanove iz Zagreba preko Rijeke, koje je zabavljao dj, organiziran im je smještajem u kampu s pićem dobrodošlice i koji je stvorio ekstremno pozitivnu ekipu, koji se i danas druži na koncertima i u privatnom životu.

Osim toga, pored odlične glazbe, umjetnosti, zabave, mora, sunca… pozivnica nije ni potrebna…

unnamed

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.