VIDEO: Disco Gimnazija ide dalje – prva u Šibenik dovodi kultnu splitsku Izgubljenu Generaciju

Imamo odličnu vijest! Kultni glazbeni program Disco Gimnazija se vraća. Bolja, jača nego je ikad prije sprema ljetno izdanje koje je na rasporedu 11. srpnja. Nakon siječanjskog izdanja, Disco Gimnazija u organizaciji istoimene udruge iza koje, u prvom redu, stoji neponovljivi Darko Relja (DJ Ritmo) ide dalje s tim da sve ostaje tek više – manje. Naime, Relja je prvi u Šibeniku došao na ideju da šibenskoj publici u goste dovede urednika i voditelja kultne radijske emisije ‘Izgubljena Generacija 58000 Split’, Damir Duplančić (DJ Dupli). Rečeno, učinjeno – sve što se doznali nakon – dogodilo se na šibenski način.

Umjesto u hodnicima Gimnazije Antuna Vrančića održat će se na školskom dvorištu.

-Obojica njegujemo isti glazbeni stil, ista je to generacija. Ja ću voditi program, on je gost čiji se stil savršeno ‘ljubi’ s Gimnazijom. Riječ je o njegovoj glazbenoj emisiji koja traje već 18 godina, u sklopu koje priča o starom Splitu, čita izvatke iz starih novina, uhvati se neke teme i pušta pripadajuću glazbu. Ovaj put dižemo, po mom mišljenju, ljestvicu, idemo stepenicu više jer dovodimo čovjeka kojeg i mi i mnogi drugi veoma cijene, čija je radijska emisija izuzetno slušana – otkriva nam Relja, organizator kultne Disco Gimnazije koja budi nostalgiju kod starih Šibenčana i znatiželju kod novih generacija.

Srž programa ostaje ista – glazba u kojoj se podjednako uživa danas kao i sedamdesetih, osamdesetih godina kada je Disco Gimnazija ‘rođena’.

-Prvi put dovodimo gosta i to je sve što se osvježenja tiče. Nikakvih drugih novosti neće biti jer Gimnazija ima svoju regulu, svoju tradiciju. Zna se što je Gimnazija. Ona ima svoje pjesme i točno se zna koje su to, a to je ono što publika očekuje. Sva odstupanja mogu izazvati kontra efekt – priča nam Relja. Dakle, za one koji možda ne znaju, Disco Gimnazija istoznačnica je za glazbu koja odgovara definiciji disko stvari, domaćim pjesmama i nezaobilaznim sentišima koji za nuspojavu imaju popularan stiskavac.

-Sentiše puštam kad osjetim da je trenutak za to i puštam onoliko brojeva koliko vidim da je dovoljno – otkriva nam DJ Ritmo koji će reći da je ipak prvo puštač (dobre) glazbe, dodajući kako po dobroj staroj navici završavaju s bendovima poput Deep Purple, Led Zeppelin, AC/DC… Svako odstupanje od toga nije dobrodošlo.

– Radi se o tome da je ovo proizvod u čiju izvornost ne smiješ dirati. Možemo se prilagoditi vremenu u kojem živimo u smislu tehnike, ali bit cijele stvari je glazba. A možeš dirati u sve, osim u glazbu. Nju ne smiješ dirati – poručuje Relja.

Darko Relja

Da je formula nastala prije gotovo tri desetljeća itekako dobitna i danas, bez obzira na protok vremena, govori činjenica da zimsko izdanje kultne Disco Gimnazije nije upoznalo pojam – generacijski jaz. Naime, među posjetiteljima zimskog gimazijskog plesanjaka našlo se pripadnika generacije sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali i njihovih potomaka – kćeri, sinova, unuka…

-Prepoznale su je sve generacija. Bilo je roditelja s djecom još na Peškariji u Šibeniku kad je startala prva Gimnazija sad prije koju godinu. Prvo, s menom su sad na zimskoj Disco Gimnaziji bile moje kćeri, njihove prijateljice. Vidio sam masu roditelja s djecom – prisjeća se jedna od začetnika programa koji uspješno odoljeva vremenu.

Inače, ideja organizatora je da se izvorni program Disco Gimnazije, onaj koji se održavao u prostorijama gimnazijske zgrade održava dva putu godišnje – jednom zimi, jednom ljeti čime ova priča, nakon 11. srpnja, dolazi svome kraju. Donekle, jer u programu Disco Gimnazije može se uživati jednom mjesečno tijekom cijele godine u klubu Azimut, u Šibeniku.

-To što se događa mjesečno u Azimutu, to je iz gušta, da Gimnazija živi i traje, da postoji i da ljudi koji to vole imaju gdje doći – poručuje Relja koji se nada realizirati još koji program tijekom ljeta stoga – stay tuned.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.