VIDEO: MARK LANEGAN: Jedan od najautentičnijih vokala današnjice dolazi na Superuho

Nakon Mudhoneya, SuperUho najavljuje i drugo veliko ime koje dolazi na treće izdanje festivala u Primoštenu. Nakon četiri zagrebačka koncerta, od kojih je prvi s The Twilight Singers prošao relativno nezapaženo no nakon toga je rasprodao sva tri samostalna koncerta, Mark Lanegan dolazi na svoj prvi festivalski nastup u Hrvatskoj.

Svoju je karijeru Lanegan započeo prije više od 30 godina u, pokazalo se kasnije, iznimno bitnom i utjecajnom, ali i uvelike podcjenjenom bendu Screaming Trees. Premda su nakon potpisa za veliku etiketu i objavljivanja svog šestog albuma “Sweet Oblivion” 1992. zabilježili značajan komercijalan uspjeh, ipak su ostali u sjeni svojih kudikamo popularnijih mlađih kolega koji su upravo u njima crpili inspiraciju. Singl s tog albuma “Nearly Lost You” postala je njihova najpoznatija pjesma na čemu mogu zahvaliti prije svega kultnom filmu “Singles” snimljenom u Seattleu 1992., a u kojem su sujelovali i neki od stvarnih aktera tamošnje glazbene scene tematizirane u navedenom filmu.

Nakon što su se raspali pioniri stoner rocka Kyuss, njihov gitarist Josh Homme pridružuje se 1996.  Screaming Trees kao ritam gitarist te se vrlo brzo sprijateljuje s Laneganom. Kad je godinu dana poslije osnovao Queens of the Stone Age upravo je Lanegana uvrstio na vrh popisa onih koje bi volio vidjeti kao pjevača ovog benda, da bi na kraju ipak odlučio po prvi put u karijeri sam preuzeti tu dužnost. No Homme očito nije odustao od svoje prvotne ideje pa Lanegan tri godine kasnije postaje punopravni član QOTSA s kojima snima niz izvrsnih albuma na kojima u dijelu materijala preuzima ulogu glavnog, a u dijelu ulogu pratećeg vokala.

Premda je još od početka devedesetih Lanegan snimao i objavljivao redovito hvaljene samostalne albume, s uspjehom QOTSA i njegova samostalna karijera dolazi u fokus šire publike pa tako 2004. album “Bubblegum” postiže pomalo neočekivan komercijalan uspjeh i Lanegan se morao odlučiti između QOTSA i vlastite karijere. Iako i dalje povremno nastupa na njihovim koncertima i gostuje na albumima, ipak se odlučio poptpuno posvetiti samostalnoj karijeri ali i brojnim drugim suradnjama od kojih su najpoznatije one s Isobel Campbell, nekadašnjom pjevačicom škotskih Belle and Sebastian, te s Gregom Dullijem, pjevačem i gitaristom Afghan Whighs i The Twilight Singers, s kojim je punih šest godina vodio zajednički projekt The Gutter Twins.

Uz gore navedene glavne suradnike, lista glazbenika koji su imali tu sreću da im mračno-šarmantni vokal Marka Lanegana obogati izdanja podugačka je, a neki od njih su: Moby, Earth, Bomb the Bass, Soulsavers, UNKLE, Mad Season, Slash, Duke Garwood, Melissa Auf der Maur i Martina Topley Bird.

Kad je 2012. objavio naveliko hvaljeni album “Blues Funeral” i napokon došao u Hrvatsku odsvirati svoj prvi samostalni koncert, Mark Lanegan je uvjerljivo demonstrirao kultni status kojeg uživa među našom publikom pa je tako zagrebački Pauk bio rasprodan skoro tjedan dana uoči koncerta. Slično se dogodilo i na idućem nastupu u našoj najvećoj kino dvorani Kinu SC, dok su na zadnjem i ujedno najvećem dosadašnjem koncertu održanom prije godinu dana u Laubi zadnje ulaznice prodane na samom ulazu. Nakon toga je svima bilo jasno da je nastup na festivalu slijedeće što Mark Lanegan mora napraviti u Hrvatskoj a taj je festival SuperUho!

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.