PRELEVIĆ, ČLAN CEHA RIBARA: Mi smo samo mali provoditelji jedinstvene politike EU

Na press konferenciji povodom jubilarnog 20. susreta ribara HOK-a, koji će se održati u Solarisu 29. i 30. listopada 2015., predsjednik Obrtničke komore Šibensko – kninske županije, Joso Smolić, istaknuo je kako je biti domaćin jubilarnog susreta velika čast, ali i velika obaveza. Radi se o stručnom skupu obrtnika s najduljom tradicijom održavanja, a ove godine prisustvovat će i Ministar Jakovina, koji je prihvatio pokroviteljstvo, Obalna straža te europarlamentarci koji se zanimaju za tematiku.
Mato Oberan, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, naveo je neke od tema koje će se u Solarisu obrađivati. – Ovakvi skupovi su doprinos razvoju struke pa će se obraditi problemi i iznijeti prijedlozi za njeno unapređenje. Neke od tema su inspekcijski nadzor u ribarstvu te stanje resursa, a razgovarat će se i o aktualnom stanju u ribarstvu –
Jedan od problema koji muči ribare je i nedovoljno razvijena infrastruktura za iskrcaj i prihvat ribe.
Član Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, Dušan Prelević istaknuo je neke od problema s kojima se ribari nose. – Otkad je Hrvatska ušla u Europsku uniju ribarima je lošije, iako je stanje uvijek teško. Nove mreže, sake, su takve da kroz njih ispada i velika riba, a muče nas i visoke cijena goriva te zabrane i lovostaji. Primjerice, od Murtera treba ploviti čak tri sata za baciti mrežu –
Prelević je dodao kako je talijanska flota glavni krivac za izlov ribe u Jadranu s čak 95 posto udjela te da treba pronaći način kako da se taj postotak smanji.
Osim toga, ističe kako su ribari ušli u Europsku uniju nespremni, misleći pritom na ribarsku regulativu EU i Mediteransku uredbu na čije donošenje nisu imali utjecaj, kao ni na izmjene. – Radi se o jedinstvenoj ribarskoj politici na nivou Europske unije, a mi smo samo mali provoditelji – kazao je Prelević.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.