Tijekom 2011. godine zaposlene 4923 osobe

Tijekom čitave 2011. godine sa Zavoda za zapošljavanje – Područne službe Šibenik zaposlile su se 4 923 osobe, što je u odnosu na 2010. godinu za 10,3 posto bolji rezultat, rezimirali su rezultate tržišta rada u prethodnoj godini iz te ustanove. Raduje činjenica što je više od polovine zaposlenih u 2011. godini (56,3 posto) pronašlo stalan posao, a 2 151 osoba utješila se sezonskim poslom, kažu u Zavodu. Unatoč krizi i lošim očekivanjima, turistička sezona Šibensko-kninskoj županiji donijela je rekordne rezultate, a njih je pratilo i zapošljavanje sezonaca koje je bilo za osam posto veće no u 2010. godini. Ipak, unatoč tim donekle pozitivnim rezultatima, u posljednjem mjesecu godine koju smo nedavno ispratili na Zavodu je u potrazi za poslom još uvijek bilo 8 155 osoba.

OSOBE BRISANE S POPISA

U odnosu na studeni 2011., sve su ispostave Zavoda za zapošljavanje u županiji zabilježile porast broja nezaposlenih, a u najvećem postotku to je zabilježila šibenska ispostava u kojoj je broj nezaposlenih porastao za gotovo pet posto. Tijekom prosinca 2011. s evidencije Zavoda izbrisano je 536 osoba, najviše ih se zaposlilo, no neki su izbrisani jer se u dva uzastopna roka nisu javili na Zavod, jer nisu bili aktivni u traženju posla, sami su zatražili brisanje, ili su se uključili u program obrazovanja koji organizira šibenski Zavod. Također, tijekom prosinca 2011. 817 osoba se prijavilo na Zavod u potrazi za poslom, najčešće jer su dobili otkaz, zbog isteka ugovora na određeno vrijeme ili sezonskih ugovora, ili im je suradnja otkazana iz gospodarskih razloga. U strukturi nezaposlenih Zavod je zabilježio najviše osoba dobne starosti između 25 i 29 godina, a sljedeći po zastupljenosti su mladi ljudi od 15 do 19 godina.

PALA POTREBA ZA RADNICIMA

Najdramatičniji, pak, podatak koji je objavio Zavod za zapošljavanje – Područna služba Šibenik tiče se potreba poslodavaca na području Šibensko-kninske županije za novom radnicima. Samo je, naime, 120 poslodavaca tijekom prosinca prošle godine prijavilo nova radna mjesta, što je za 53 posto manje no u prethodnom mjesecu, ali dramatičnih 83 posto manje no u prosincu 2010. godine. Najčešće potrebe u prosincu odnosile su se na radnike u obrazovanju i trgovini. Zavod je rezimirao potrebe poslodavaca za čitavu 2011. godinu. Prema tim podacima, poslodavci su tijekom prošle godine raspisali 4197 potreba za radnicima, ali i ta je brojka za preko 17 posto manja no u 2010. godini. Ipak, u strukturi radnih mjesta koja su se otvarala najmanje je bilo sezonskih potreba.

Uspješni programi Zavoda
Zavod za zapošljavanje već neko vrijeme, kao lijek protiv krize, provodi programe aktivne politike zapošljavanja u koje je tijekom prosinca 2011. godine bilo uključeno 55 osoba s područja Šibensko-kninske županije. U program obrazovanja zaposlenih i nezaposlenih uključio se najveći broj ljudi, 39 osoba s tog spiska, sljedeći najpopularniji program bio je onaj stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa u kojeg se uključilo 12 osoba, a četiri osobe iskoristile su program potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Prosječna naknada 1 816 kn
Tijekom prosinca 1916 nezaposlenih osoba sa šibenske je ispostave Zavoda za zapošljavanje primalo novčanu naknadu, što je za 8,7 posto više korisnika no u studenom 2011. Prosječno isplaćena naknada iznosila je 1 816 kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.