28. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u ponedjeljak u Solarisu

28. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, održat će se od 22.-24- studenog u hotelima Solaris, a očekuje se oko 500 hrvatskih ugostitelja.

– Ugostitelji i turistički djelatnici imaju značajnu ulogu u zajednici. Često su nositelji socijalnog razvoja i kvalitete življenja, obnovitelji i čuvari tradicije. Zahvaljujući njihovima kongresima u proteklih 28 godina prošli smo dug put do suvremenog i svjetski prepoznatljivog hrvatskog turizma i ugostiteljstva. Iako su ostvareni brojni zaključci i preporuke u tih 28 godina, hrvatski turizam i ugostiteljstvo i dalje trebaju stručne ocjene, preporuke i zahtjeve koje jednom godišnje turistički djelatnici artikuliraju za naredno razdoblje – otpočeo je Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, kazao je kako turistički djelatnici mogu biti jako zadovoljni proteklom sezonom. – Ovogodišnja tema se zasniva na okruglom panel programu koji ističe probleme ugostitelja i turističkih djelatnika, a to je u prvom redu  strukovno obrazovanje kojem manjka prakse. U izlaganju ćemo se osvrnuti i na rad inspekcijskih službi, porezne aspekte u ugostiteljskom sektoru, poticanje potrošnje domaćih proizvoda  te  potpore u interesu poboljšanja kvalitete usluge u turizmu – najavio je Šepak.

Na kongresu se očekuju i ministri Lorencin, Mrsić, Lalovac te Maras ili njihovi  predstavnici koji će informirati ugostitelje.

Na novinarsko pitanje koliko su ugostitelji i turistički djelatnici zadovoljni radom inspekcije, Šepak se osvrnuo na  početak 2013. godine koja je bila jako agresivna za ugostitelje. – Čini se da se htjelo prikazati ugostitelje kao jedne  od najvećih utajivača poreza, ali statistika je pokazala da porast prometa ugostiteljskih objekata nije bio toliko značajan koliki je bio porast u drugim djelatnostima. Mislim da je to bilo više marketinški provedeno jer su ugostitelji najatraktivnija tema kad neke stvari treba provesti i to nije u redu. Nakon godinu dana i promjenom ministra su se stvari dovele u kontrolu pa se vidjelo da smo partneri. Nismo nikad bili protiv fiskalizacije nego protiv dodatnih troškova. Osim toga, tražili smo da se prvo sankcionira crno tržište, neregistrirani ugostitelji iz garaža, zatim siva ekonomija, a tek onda ugostitelji, ali samo se na njih krenulo rigorozno, iako su isplaćivali plaće, doprinose, robu i poreze te nisu gomilali nikakav minus. Oni su trebali biti zadnji a ne prvi. Išlo se rigorozno i tražila se dlaka u jajetu. Pojedini ugostitelji su problematični, ali s njima ne smijemo poistovjećivati cijelu struku. U ove dvije godine to se ustalilo i mislim da svi znaju da moraju fiskalizirati promet. Nema potrebe da inspektore tumače zakon onako kako misle da bi ga trebalo tumačiti. Osim nekih iznimki, možemo biti zadovoljni postupcima i inspekcije i ugstitelja. U interesu svih je da budemo partneri a ne protivnici – zaključio je Šepak i pozvao sve ugostitelje i turističke djelatnike na sudjelovanje na Kongresu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.