47 mladih Šibenčana uz poticaje Zavoda sami sebi pronašli posao

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U svom godišnjem istraživanju rasta i razvoja 2013. godine, Europska komisija naglasila je da države članice trebaju mladima osigurati uspješnu tranziciju iz sustava obrazovanja u svijet rada te aktivno raditi na razvoju i provedbi programa namijenjenih obrazovanju, zapošljavanju i socijalnom uključivanju mladih. Shema ‘Garancija za mlade’ temelji se na preporuci da svakoj osobi mlađoj od 25 godina treba osigurati zaposlenje, naukovanje, pripravništvo ili nastavak u roku od četiri mjeseca po izlasku iz sustava obrazovanja. Europska komisija preporučuje da je program, sastavljen od suportivnih mjera, prilagođen nacionalnim, regionalnim i lokalnim okolnostima.

Pristupanjem Europskoj uniji, Republika Hrvatska prihvaća ‘Garanciju za mlade’ kao ključni element poboljšanja položaja mladih na tržištu rada i osiguranja njihove budućnosti te smanjenja rastućeg broja mladih nezaposlenih osoba. Hrvatski zavod za zapošljavanje počeo je s provedbom ‘Garancije za mlade’ 1. srpnja 2013. godine, a paket mjera za mlade ‘Mladi i kreativni’ nadopunjen je s 11 novih mjera koje su prvenstveno usmjerene na mlade do 29 godina i to s ciljem podizanja kompetencija i pripremu mladih za zapošljavanje, a posebno uključivanje mladih u poduzetništvo i razvoj organizacija civilnog društva kao sve značajnijeg dionika na tržištu rada.

Prema podacima mjesečnih biltena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Šibeniku je u travnju 2015. godine pravo na sufinanciranje samozapošljavanja ostvarilo pet osoba, u ožujku šest osoba te u veljači jedna. U siječnju nije bilo zainteresiranih kandidata. U prva četiri mjeseca 2015. godine ukupno je 12 sufinanciranih projekata za zapošljavanje, a uključujući projekte iz 2014. godine kojih je 35, aktivnih korisnika mjere za samozapošljavanje u Šibeniku je 47, zaključno s travnjem 2015. godine.

TVOJA INICIJATIVA – TVOJE RADNO MJESTO

Inače, paket mjera ‘Mladi i kreativni’ sadrži 26 mjera potpore koje se odnose na sufinanciranje poslodavca koji zapošljava mlade bez radnog iskustva, s invaliditetom ili romske nacionalne manjine,  mjere za poticanje samozapošljavanja  u vidu novčane potpore mladima s vizijom pokretanja samostalnog posla, mjere školovanja i osposobljavanja za rad, mjere za rad u EU zajednici i ostalo. Paket mjera ‘Garancija za mlade’ službeno je počeo s provedbom u Europskoj uniji 1.siječnja 2014. godine, otkad su i Republici Hrvatskoj dostupna financijska sredstva za zapošljavanje osoba mlađih od 25 godina, a dodatne mjere koje se provode financiraju se iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna.

Od 26 mjera koje sadrži paket ‘Mladi i kreativni’, mladima je posebno zanimljiva mjera Potpora male vrijednosti za samozapošljavanje, koja se dijeli na tri mjere: ‘Tvoja inicijativa-tvoje radno mjesto’, ‘Tvoja sezonska inicijativa-tvoje sezonsko radno mjesto’ (paket mjera za žene) i ‘Tvoja inicijativa-tvoje radno mjesto u zelenom gospodarstvu’.

Cilj navedenih mjera je pružiti stručnu i financijsku podršku realizaciji poduzetničkih ideja nezaposlenih osoba s ciljem pokretanja i registriranja poslovnog subjekta, zatim ženama koje su zainteresirane za otvaranje sezonskih obrta, te mladim nezaposlenim osobama koje se žele samozaposliti u zelenom gospodarstvu. Ciljane skupine na koje se odnose mjere za samozapošljavanje su nezaposlene osobe bez obzira na radni staž, zanimanje i kvalifikaciju. Uvjeti koje zainteresirani moraju ispunjavati su prijava u evidenciju Zavoda za zapošljavanje, izrađen Profesionalni plan zapošljavanja te razrada poduzetničke ideje u suradnji sa savjetnikom Zavoda za zapošljavanje.
KOLIKO JE NOVCA MOGUĆE DOBITI?

Mjera Potpora za samozapošljavanje ‘Tvoja inicijativa-tvoje radno mjesto’ traje jednu godinu i zainteresirani koji su zadovoljili postavljene kriterije mogu očekivati novčanu pomoć u visini od 25 tisuća kuna. Mjera koja se odnosi na žene ‘Tvoja inicijativa-tvoje sezonsko radno mjesto’ aktivna je dvije godine, a kandidatkinje koje su zadovoljile uvjete sufinancira se također s 25 tisuća kuna. Konačno, ‘Tvoja inicijativa-tvoje radno mjesto u zelenom gospodarstvu’ sufinancira se s 27 tisuća kuna, od čega je 25 tisuća kuna namijenjeno za pokretanje posla, a dvije za obrazovanje, savjetovanje, konzultantske usluge te usluge mentora. Potpora za samozapošljavanje u zelenom gospodarstvu namijenjena je samozapošljavanju u sljedećim djelatnostima: proizvodnji obnovljivih izvora energije (biomasa, biogoriva, proizvodnja sunčevih toplinskih  sustava, vjetroenergije i fotonaponskih sustava te razvoj geotermalnih izvora energije), održavanju sustava za proizvodnju obnovljivih izvora energije, poslovima na unapređenju energetske efikasnosti, reciklaži otpada, eko turizmu, zaštiti okoliša, očuvanju tradicije i kulturne baštine.

Zainteresirani kandidati moraju izraditi poslovni plan iz kojeg je razvidno da je poslovna ideja održiva te proći aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u nadležnom područnom uredu. Dodijeljena subvencija usmjerena je na troškove otvaranja i rada poslovnog subjekta koji se prikazuju u troškovniku dostavljenom uz poslovni plan. Troškovnik podrazumijeva osnovna ili obrtna sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti, trošak doprinosa obveznih osiguranja za prvih 90 dana obavljanja djelatnosti.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.