Aktivno i zdravo starenje uz šibenski Centar za pomoć i njegu

Centar za Pomoć i njegu provodi projekt pod nazivom „Nije strašna gnjavaža u životu doživjeti stotu ako znate kako-čuvati nerve, kosu, zube, ten, vježbati i paziti srce pluća, kolesterol…“ na području Grada Šibenika i otoka Žirje, Kaprije i Zlarin.

Projekt se provodi od 1. ožujka do 31. prosinca 2015. godine u prostoru ustanove u plavom neboderu.

njega2Usmjeren je unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici, sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih i sredstvima u partnerstvu Šibensko kninske županije i Grada Šibenika.

Sadržaj projekta se odnosi na provedbu strateških aktivnosti u sklopu mjere „Unaprjeđenje i razvoj pružanja izvaninstitucijskih usluga za starije“ iz Strategije socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014.-2016.

njega3Svrha: Osigurati stalnost i daljnji razvoj izvaninstitucijskih oblika skrbi za starije u lokalnoj zajednici da bi se zadovoljile specifične potrebe starijih osoba i time omogućila njihova samostalnost i odgodio odlazak u instituciju.

Cilj projekta: Ponudom aktivnosti, sadržaja i socijalnih usluga za starije osobe u lokalnoj zajednici omogućiti izbor na zdravo i aktivno starenje, a istovremeno dopunjavati skrb članova obitelji što će cjelovito doprinositi kvaliteti života starijih osoba.

Projekt je namijenjen građanima starije životne dobi od 60 i više godina, a provodi se uključivanjem u ponuđene aktivnosti i sadržaje, dnevne, tjedne, prema izboru i u dogovoru s korisnicima. U projektne aktivnosti su uključeni suradnici – različite ustanove, institucije i volonteri.

Grupe aktivnosti i sadržaji su:

  1. Preventivni zdravstveni program – uključuje tjelovježbu s elementima medicinske gimnastike, psihosocijalnu potporu, edukativna predavanja, organiziranje akcija mjerenja vrijednosti krvnog tlaka, šećera, masnoća i sl. u prostoru ustanove i na otocima,
  2. Program kreativnih aktivnosti – radionice:  dramska, pjevačka, plesna, likovna, edukacije o važnosti liječenja ljekovitim biljem,
  3. Susreti povezivanja s različitim dobnim i drugim skupinama,
  4. Organiziranje izleta – obilasci nacionalnih parkova ili parkova prirode te pješačenje planinarskim stazama i šetnicama u okolici, hodočašća sa suradnicima,
  5. Uključivanje u kulturne manifestacije u gradu i županiji – posjeti i/ili sudjelovanje u programima,

Organiziranje različitih zabavnih sadržaja – u prostoru ustanove i/ili drugim institucijama suradnika.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.