ANKETA:MEĐUNARODNI DAN OBITELJI: Što je za naše sugrađane obitelj

Danas se slavi Međunarodni dan obitelji, prvi put obilježen 1994. pod sloganom ‘Da obiteljski odnos ne čine stvar’.

U vrijeme kada je tehnologija postala najbolji prijatelj, kada svi živimo užurbano, obitelj je jedino mjesto gdje nalazimo sigurnost i mir.

Obitelj je osnovna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg kruga krvnih srodnika, u kojoj se sjedinjuju biološko-reproduktivne, ekonomske i odgojne funkcije. Obično se sastoji od jednog ili dva roditelja i njihove djece.

To je službena definicija obitelji , ali mnogi će reći da su njihova obitelji – prijatelji. Izreka kaže : ‘Prijatelji su obitelj koju sami biramo’, obitelj koja nam nije nametnuta.

Svatko ima svoje viđenje obitelji, a evo što su rekli naši sugrađani na kratko pitanje Što je za tebe obitelj?

– Kao temelj dobre obitelji smatram supružnike koji su trezveno ušli u sakrament braka, zajednica u kojoj supružnici imaju najveću odgovornost u stvaranju obitelji , koji drže i teže kršćanskim vrednotama, te kroz svaku životnu situaciju hodaju s Bogom. Kad su ti preduvjeti ostvareni, uz supružnikovu ljubav i predanost jedno drugome , djeca koja su plod ljubavi imaju oslonac, utočište i uzajamnu ljubav, podršku i zajedništvo, a to čini zdravu okolinu. Drago mi je što sam odrastao u jednoj takvoj obitelji – Lukino je viđenje.

Da obitelj nisu nužno krvni srodnici, potvrdila nam je Tanja koja kaže:

– Obitelj je nešto što nikome ne bi trebalo biti uskraćeno,obitelj ne mora biti nužno krvna obitelj, koja ponekad ne mora biti bliska niti važna u životu. Obitelj daje ljubav, odgoj i oblikuje uvelike budući karakter ljudi.

Nešto što svakako najviše promijeni ljude, to je dijete. Kada dijete dođe , mijenjaju se stavovi, a to nam kaže i Maja:

– Dijete je otkriće novih osjećaja, za koje ni ne znaš da postoje. Neopisiv osjećaj. Više nisi ti najbitniji. Vaš svemir dobiva nove dimenzije.

– Pomoć , utjeha, prijatelj. Jedino što ti preostaje kada stvari krenu krivim smjerom. Oslonac i netko na koga se, nažalost, istresaš u stresnim situacijama. Oni te najbolje poznaju, oni ti opraštaju – Katine su riječi.

Možda ste se pronašli u riječima naših sugovornika, možda imate neko drugo viđenje, ali obitelj je bitan faktor svačijeg života. Nebitno koja obitelj je za vas obitelj, volite je i provodite vrijeme s njom ne samo danas, već svaki dan.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.