APEL BARANOVIĆA: Ministre Romiću, Jadran umire, a vi ste odgovorni!

U ponedjeljak 25. srpnja u ponoć ističe zabrana ribolova na površini od 2500 četvornih kilometara u Jabučkoj kotlini, gdje se mrijeste i rastu najvažnije vrsta na Jadranu. Oslić i škamp su dvije osnovne vrste za kočarski ribolov, a sada ih, nažalost, ima u tragovima.

– Ovo je izvanredna konferencija za  novinare. Sazvao sam je ne samo kao potpredsjednik jedne nezavisne parlamentarne stranke, nego kao čovjek koji je u ribarskoj profesiji ostavio mladost. Nakon 20 godina bavljenja tim poslom, osjećam se pozvanim da hrvatskoj Vladi bez obzira što je tehnička, a pogotovo gospodinu Romiću pošaljem apel za hitno djelovanje kako bi se spriječila jako loša stvar za hrvatski, odnosno jadranski ribolov – upozorio je reformist Petar Baranović.

– Istječe zabrana koje je donesena nakon dugo godina vođenja jedne sulude i neodgovorne ribolovne  politike – naglašava Baranović.

To je područje koje bi trebalo dati rezultat u oporavku ribljeg fonda, a i samim time dati svoj doprinos da opstane ribarska profesija, ne samo u Hrvatskoj  nego i na cijelom Jadranu.

– Ukoliko se to u ponedjeljak dogodi, ono što mogu reći kao čovjek iz struke, a i razgovarajući s mnogo svojih kolega koji se bave tim poslom, jasno je da se neće polučiti pozitivan efekt i da će talijanska flota doslovce pregaziti taj prostor-

– Apeliram na ministra, bez obzira na to što je tehnički ministar, da napravi nešto pozitivno u svom kratkom mandatu, da se uspostavi komunikacija sa talijanskim kolegama i da se prolongira zaštita tog područja –

Baranović smatra da bi se trebale uspostaviti još barem tri takve zone u našem ZERP-u, takozvane No take zone. O čemu se točno radi najbolje ilustrira podatak da se od 25 murterskih ribara danas u poslu aktivno zadržalo samo njih sedam.

– More doslovce umire pred našim očima, o tome sam govorio  u više navrata u Saboru, upozoravao kao predstavnik hrvatskih ribara dugih deset godina. Odgovorno tvrdim da ono što dijeli moje kolege od potpune propasti ovog trenutka nisu iscrpljena i devastirana bogatstva Jadrana, već isključivo cijena nafte. Danas kada su dostupne mogućnosti da se sa osobnih računala može kontrolirati nepovredivost teritorijalnog suvereniteta RH, krivolov nikada nije bio veći –

Baranović se nada da će ministar Romić ovih dana povući adekvatne poteze, jer  smatra da ono što se napravilo s pozicije tehničke Vlade jest samo zapošljavanje gomile novih djelatnika u upravi ribarstva bez stvarnog pokrića.

-Ministre Romiću, Jadran umire, a vi ste odgovorni! Na vama je da povlačite poteze odmah! Vremena nema. Ako ovaj pilot projekt poklekne, ne vidim način za izbjeći katastrofu – apelirao je Baranović-

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.