BLIZU SKRADINSKOG BUKA: Otkriveni dijelovi kazetne bombe!

Usred šume na zaštićenom području – eksplozivna opasnost. 500 metara od Skradinskog buka krili su se ‘zvončići’. ‘Sumnjiva površina veličine 3 hektara pregledana je od 13. do 16. ožujka, kada je pronađeno 20 komada kazetnog streljiva, koje je u potpunosti uklonjeno 17. ožujka’, rekla je Katia Župan, glasnogovornica NP Krka.

A još prije 2 godine područje parka proglašeno je potpuno sigurnim. Nakon što su pirotehničari odradili posao uručena je i Potvrda o razminiranju. Pitanje je – kako su zvončići ostali.

‘To je inače problem, nedostatak cjelovitih informacija kad govorimo o, o takvoj vrsti streljiva, odnosno, o kategoriji neeksplodiranih ubojitih sredstava. Tu ne možete evidentirat, za razliku od minskih, recimo, zapisnika i broja mina i ovih poznatih minskih polja’, kaže Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Srećom, naprave su se nalazile na nepristupačnom terenu i daleko od staza za posjetitelje. ‘U nijednom trenutku nisu bili ugroženi ljudski životi, ni posjetitelja, ni lokalnog stanovništva’, dodaje Katia Župan.

Svi koji dolaze na Krku nadaju se da je to bila posljednja skrivena opasnost.

IZVOR: dnevnik.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.