BOOKING.COM: PDV na dobit stranih posrednika plaćaju domaći iznajmljivači

Šibenik je zadnjih par godina postao pravi mali raj za privatne iznajmljivače, svake godine sve je više soba, apartmana, luksuznih stanova koje Šibenčani, uglavnom kao svoj dopunski izvor zarade, iznajmljuju turistima.
Međutim, iznajmljivanje nije jeftin ‘sport’, osim standardnih troškova uređenja, struje, vode i raznih taksi koje trebate platiti turističkim zajednicama, morate plaćati i 25 posto PDV-a na dobit specijaliziranih turističkih tvrtki iz inozemstva.
DOBRO PUNE, ALI SU PRESKUPI
– Ja najviše radim s booking tvrtkama Booking.COM i AIRBNB, preko kojih mi u moja četiri apartmana dolazi najviše gostiju. Zapravo, bez suradnje s tim tvrtkama teško bi apartmane napunila i jednostavno je neizbježno raditi s njima. Ako bi tražila goste sama, izgubila bih puno vremena, a rezultat ne bi bio ni približno tako dobar. Zato im plaćam proviziju od 15 posto za svakog realiziranog gosta, ne plaća se unaprijed. I to je puno, ali što se mora, mora se. Međutim, moram im platiti dva računa, uz proviziju i PDV- a na njihovu dobit, taj namet prebačen je na privatne iznajmljivače. Primjerice, ako mi Booking.com ispostavi račun od deset tisuća kuna, morama državi platiti 2500 kuna. Apsurdno, ali privatni iznajmljivači plaćaju porez na dobit druge tvrtke – kaže nam privatna iznajmljivačica iz Šibenika, koja ima četiri apartmana u neposrednoj blizini katedrale.
I svemu tome nije kraj. Kako hrvatski zakoni ne poznaju sustav naplate PDV- a na dobit stranim firmama, nije preciziran ni način kako te novce koji su iznajmljivači dužni državi naplatiti.
– Nismo uopće znali kako i kome uplatiti te novce, pa je doneseno pravilo da ti ide preko računovsdtvenih ureda, koji bi nam sredili uplatnice. Naravno, i taj trošak iznajmljivač mora sam platiti. Od ove godine napokon je riješena uplatnica u FINA-i, ali, i tu imamo dodatni trošak, moramo platiti što nam djelatnica na šalteru ispunjava uplatnicu. Dakle, plaćamo porez na dobiti drugoj firmi, i još uz to sve troškove uplate. Apsurd, da te glava zaboli, a riješenje problema se ne nazire. Booking.com-a se ne mogu odreći, ali, na kraju balade, preskupa mi je njihova usluga – kaže nezadovoljna šibenska privatna iznajmljivačica.
Isti problem ima i Anton Dobra, vlasnik većeg broja apartmana u šibenskoj staroj gradskoj jezgri.
POSLOVNA ODLUKA
– Jeste, Booking.com je skup, i istina je da na njihovu dobit privatni iznajmljivač mora dodatno platiti i za njihov PDV na dobit. Tako da za njihovu uslugu moram platiti dva računa. Borili smo se protiv toga, dosta smo govorili o toj temi mi iz Raspršenog hotela, pisali razne dopise u Ministarstvo turizma, ali lijeka za taj problem jednostavno nema. To je poslovna odluka Booking.com-a, i na nju možeš ili pristati, ili se odrći njihovih usluga, treće nema. Oni ne krše time nikakav zakon – kaže Anton Dobra.
Ističe kako je moguće zaobići njihove usluge ako imaš samo jedan apartman, pa ga nekako uspiješ napuniti sam.
– Ali, ako ih imaš više kao ja, nema šanse napuniti sve kapacitete bez usluga Booking.com-a. Jednosstavno su prejaki igrači na tržištu, bolje ti je biti pun i platiti više, nego štedjeti i biti prazan- kaže Anton Dobra.
Surovi kapitalizam na djelu, reklo bi se.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.