CIVITAS SACRA: Europa za katedralni muzej dodijelila preko 30 milijuna kuna

Dobre vijesti iz SAFU-a nisu danas stigle samo za Grad Šibenik kojem su odobrena sredstva u iznosu od 41 milijun kuna za revitalizaciju tvrđave sv. Ivana, već i za Šibensku biskupiju koja je, također od EU fondova, bespovratno za uređenje Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra – Sveti grad’ u srednjovjekovnoj palači Galbiani dobila nešto više od 30 milijuna kuna!

Ukupno je to preko 70 milijuna kuna koji će u Šibenik doći kroz narednih godinu i pol dana, kada je, kako doznajemo, predviđema realizacija oba projekta.

01+

Podsjetimo, uz projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana, početkom godine je na  europske fondove prijavljen još jedan šibenski projekt – izgradnja Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova.

Sakralna kulturna baština šibenskog dragulja pod zaštitom UNESCO-a bit će smještena u palači Galbiani u centru grada, a projekt je vrijedan oko 36 milijuna kuna. Projektom je predviđeno da palača Galbiani, nakon rekonstrukcije i adaptacije, postane suvremeni izložbeno-edukativno-ugostiteljski kompleks.

Nosioc projekta je Šibenska biskupija, aplikaciju za fond napravila je tvrtka Avensis iz Splita, a projekt likovnog postava i uređenja interijera Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova isporučila je agencija Kocka iz Šibenika sa suradnicima.

3

Sam projekt je napravljen u rekordnom roku, u dva mjeseca izrađeni su svi projekti, uključujući i projekt likovnog postava, koji neki muzeju rade i po nekoliko godina.

Inače, riječ je o jednom od najvažnijih kulturnih projekata budući da bi se nakon njegove realizacije na adekvatan način konačno valoriziralo šibensko sakralno blago pod zaštitom UNESCO-a, kazedrala sv. Jakova koja trenutno nema adekvatnu prezentaciju.

5

Interpretacijski centar ‘Civitas sacra – Sveti grad’ na jednom će mjestu sažeti bogatu povijest šibenske biskupije te će posjetiteljima ispričati priču o posebnostima gradnje šibenske prvostolnice koji su unijeli revoluciju u arhitekturu toga vremena, zatim o značaju te građevine za povijest Šibenika, o njezinom kulturnom zračenju koje je stoljećima zahvaćalo šibenski kraj ali i o ljudima, Šibenčanima koji su zaslužni za zidanje velebnog zdanja.

Upravo prema karakterističnoj ali rijetkoj pojavi zajedništva, srednjovjekovnog okupljanja svih slojeva šibenskog društva oko ideje gradnje katedralnog objekta, te višestoljetna ustrajnost u njezinom zidanju, praćena odricanjem težaka, plemića, svećenika, poznata i kao civitas sacra ili sveti grad, Interpretacijski centar je i dobio ime, napominju autori projekta, tim Kocke d.o.o. i suradnika.

On će, navode autori, biti svojevrani podsjetnik na snagu koju nose duhovnost i zajedništvo, osobine koje u modernom društvu sve rjeđe prepoznajemo.

Centar će u prizemlju palače Galbiani imati suvenirnicu, moderno opremljenu manju galeriju koju će moći koristiti mladi ali i renomirani umjetnici za izlaganje i predstavljanje svojih radova, te multumedijalnu dvoranu. Na višim katovima Galbianija implementirat će se likovni postav, dakle izložbeni prostor u sklopu kojeg će se, koristeći moderne tehnologije i načine prezentacije, obrađivati teme vezane uz šibensku katedralu. Posljednja dva kata palače bit će preuređena u luksuzni restoran s vjerojatno najboljim šibenskim pogledom, s terase na šibenske krovove.

Oba spomenuta projekta od velike su vrijednosti za Šibenik, kako zbog velikih investicija koje najavljuju, tako i zbog simbolike koju neizostavno sa sobom nose, a koja bi Šibenčanima mogla evocirati neke stare koncepte koji su začeti u srednjovjekovnom Šibeniku ali imaju svevremensku težinu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.