DAN AUTIZMA: S Draženovog trga 9. travnja poletjet će stotine plavih balona

Na inicijativu Šibenčanke Nine Knežević, majke šestogodišnjeg Jakova, mališana s autizmom, Šibenik će i ove godine obilježiti svjetski Dan svjesnosti o autizmu. Na Trg Dražena Petrovića, pored robne kuće Centar, 9. travnja, točno u 12 sati mogu doći svi koji žele iskazati podršku roditeljima djece kojima je izrečena spomenuta dijagnoza, ali na taj način upozoriti na nedovoljnu skrb sustava o takvoj djeci i njihovim potrebama te na nerazumijevanje javnosti i bliže i dalje okoline na koje počesto nailaze roditelji autistične djece.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja je ‘Danas šutim za autizam’. Točno u 12 sati roditelji, šibenska djeca i svi oni koji se u spomenutom terminu na tom mjestu nađu pustit će u zrak plave balone od helija. Jer razloga za upozorenje koje ti baloni simboliziraju itekako ima, kaže nam Nina Knežević, inicijatorica ove hvalevrijedne akcije.

OSVIJESTITI JAVNOST
– Na ovaj način pokušavamo podržati svoju djecu, ali i osvijestiti ljude da autizam nije bolest već stanje, ukazati im da od autizma ne treba zazirati, već da autističnoj djeci okolina treba biti podrška i pomoć. Ljudi moraju znati da se nemaju razloga bojati prići djeci s autizmom, da je to nešto što se može dogoditi svakom od nas i da je baš to razlog iz kojeg treba početi prihvaćati različito od sebe, ili makar pokušati to činiti. Meni, majci djeteta s autizmom, ali i svim ostalim roditeljima takve djece, to bi zasigurno mnogo olakšalo. Roditeljima je ionako dosta svakodnevne borbe sa sustavom, a suočavaju se i s konstantnim obećanjima o otvorenju dijagnostičkog centra za autizam koji nikako da se otvori, iako je prijeko potreban – kaže Nina Knežević.

Iako se svjetski Dan svjesnosti o autizmu obilježava 2. travnja, Nina je obilježavanje u Šibeniku pomaknula zbog proljetnih praznika. Od iznimne je važnosti, kazala nam je, da se obilježavanju odazovu djeca vrtičke dobi, te osnovnoškolci, učitelji, pedagozi i svi koji rade s djecom, što bi, kaže, bilo teško organizirati u vrijeme praznika. Također, nekoliko dana prije samog obilježavanja, na štandovima koji će biti postavljeni u gradu prodavat će se majice, bedževi, magneti, a sav skupljeni novac ići će za Udrugu za autizam Šibenik. Osim što već drugu godinu za redom u Šibeniku organizira obilježavanje Dana svjesnosti o autizmu, ova hrabra majka, naime, također radi i na osnivanju udruge roditelja djece s dijagnozom autizma. Udruga je u formiranju, a Nina je sazvala i prvi sastanak roditelja, te bi uskoro trebali početi s radom.

HVALA SPONZORIMA

Nina ovom prigodom zahvaljuje svim sponzorima koji prate ovu akciju.

– Zahvaljujem se prvenstveno tvrtci Baloni Šibenik koji me od prvog dana podržavaju, zatim Gradu koji sponzorira balone, tvrtki Zagreb Montaža i trgovačkom centru Dalmare, tvrtki Magneti plus iz Kaštela, tvrtki Bedževi Šibenik koji su i ove godine uz nas. Od srca im se zahvaljujem i ovim putem pozivam sve koji su voljni pridružiti se i na bilo koji način podržati obilježavanje dana autizma da mi se jave na mobitel 095/844 64 82 – kaže Nina, te poziva sve Šibenčane da im se pridruže 9. travnja na Trgu Dražena Petrovića, te da se upoznaju s djecom s autizmom.

– Kad toj djeci pruže ruku vratit će im trostruko više, to su djeca puna ljubavi, bez trunke mržnje, zavisti, zlobe u sebi, samo istinske ljubavi – zaključuje Nina.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.