DRAŠKO LAMBAŠA GRADSKOJ VLASTI: Ne radite u interesu građana, priznajte to!

Iako HNS podržava projekte u interesu Grada Šibenika, poput tvrđave, gospodarenje otpadom na Bikarcu i istočni kolektor, koje su i pokrenule osobe iz HNS-a, uočljivo je da Vlast u Gradu Šibeniku, što se osobito pokazalo na zadnje 2 sjednice Gradskog vijeća, ne radi u interesu građana, tvrdi u današnjem priopćenju za medije Draško Lambaša, vijećnik Hrvatske narodne stranke u Gradskom vijeću Šibenika, a ostatak priopćenja, odnosno argumente za ove tvrdnje, prenosimo u cijelosti.

Vlast u gradu Šibeniku ne radi u interesu građana jer:

– ne dopušta transparentnost, odnosno repliku na odgovore gradonačelnika i njegovih suradnika na aktualnom satu, iako je čak i u Saboru dopuštena replika premijeru

– protiv je smanjenja komunalne naknade, koju je povećala za više od 100 %

– protiv je ukidanja naknada gradskim vijećnicima i članovima nadzornih odbora gradskih trgovačkih društava, znači da podržava sinekure

– protiv je preseljenja pražnjenja cisterni sa fekalijama sa ulaza u Luku Šibenik na baš za to izgrađenu i adekvatnu lokaciju

– protiv je sniženja cijene vode i razmatranja sniženja dvostrukih vodnih naknada, navodno zbog investicija i katastrofalnog stanja vodovodne mreže, kako je izjavio gradonačelnik

Ali, nastavlja Lambaša, katastrofalno stanje vodovodne mreže, nije bilo zapreka trgovačkom društvu u većinskom vlasništvu Grada da višemilijunski dokapitalizira Jadransku banku za koju je sad Državna agencija za sanaciju banaka, da spriječi stečaj te da banku spasi od propadanja, otvorila postupak sanacije, što je najbolji dokaz da sam zajedno sa još nekim gradskim vijećnicima s pravom upozoravao na štetnost i neracionalnost te odluke za komunalno trgovačko društvo i za Grad, jer prema Zakonu o sanaciji – dioničari prvi snose gubitke banke, a dionice se mogu prodati bez suglasnosti dioničara. Istodobno je Grad podigao kredit od 20 milijuna kuna kao i za nogometni klub od 5,8 milijuna kuna, pa se postavlja pitanje: zašto umjesto dokapitalizacije banke nije posudio novac od Vodovoda i odvodnje?

Manjak proračunskih prihoda veći za 13 milijuna kuna u 2014.g. u odnosu na 2013.g., povećano zaduženje Grada od 2013.g. za 23,4 milijuna kuna, ustanove koje troše više od odobrenog u proračunu, nesmotrena nagodba sa INA-om za TEF na 12,5 milijuna Kn uz Gradskom vijeću tad zatajenu blokadu žiro-računa TEF-a pri traženju suglasnosti za kredit od 20 milijuna kuna pri kojoj nagodbi zbog prijetećeg stečaja nad TEF-om taj novac može biti izgubljen jer u stečaju sa trgovačkim društvom upravljaju vjerovnici, a ne više Grad, Lambašini su argumenti za tvrdnju da Vlast u Šibeniku loše upravlja Gradom Šibenikom.

Netransparenost rada gradske vlasti razvidna je i iz toga što mi još nisu dostavljeni na Gradskom vijeću zatraženi podaci, a to su odgovor o gubitku Gradske čistoće nakon odvajanja Bikarca te o poslovanju Bikarca uključujući ekologiju, kao i popis sponzorstva i donacija gradskih trgovačkih društava u 2014.g.

Ni zamjenik gradonačelnika, g. Danijel Mileta, nije se ispričao kao što je najavio na Gradskom vijeću, zbog nezakonite prodaje dijela ceste u ulici Drniških žrtava, što je utvrdilo Ministarstvo prometa oglašavajući ništavnom kupoprodaju.

Ali, gradska vlast ignorira izraženu volju 27 potpisnika peticije iz te gradske četvrti pokušavajući pogodovati pojedincu, što je očito nakon što je Grad Šibenik, samo da bi kupio vrijeme, podnio tužbu Upravnom sudu protiv odluke Ministarstva.

– Gradonačelniče i zamjeniče gradonačelnika, na Vama je da uvažite volju građana u ovom slučaju, veličina je priznati pogrešku! – stoji u priopćenju koje potpisuje Draško Lambaša, vijećnik HNS-a u Gradskom vijeću.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.