Društvo ‘Juraj Dalmatinac’ od ministra kulture tražilo jači angažman oko statusa tvrđave sv. Ivan

U Ministarstvu kulture u Zagrebu Društvo za očuvanje šibenske kulturne baštine ‘Juraj Dalmatinac’ održalo je radni sastanak s ministrom Berislavom Šipušem i njegovim suradnicima. Središnja tema sastanka bila je rješavanje statusa vlasništva i darovanje tvrđave sv. Ivan gradu Šibeniku radi provođenja projekta revitalizacije.

Nikola Grubić je ukratko upoznao ministra s radom Društva, trenutnim i budućim projektima, a naglasak je stavljen na do sada obavljene radnje vezane za izradu projekta obnove sv. Ivana dijelom financiranih sredstvima Ministarstva kulture. Grubić je zatražio jači angažman ministra u rješavanju statusa vlasništva nad tvrđavom sv. Ivan kako bi mogli aplicirati za sredstva Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.

sv-ivan-1

Prof. Boris Ileković je prezentirao idejno rješenje i glavni projekt tvrđave kao mjesta okupljanja i edukacije radno nazvan Kids lab2. Obrazloženo je da se ne radi o komercijalnom projektu već o projektu, koji je od općeg javnog ili socijalnog interesa, te da nema prepreke da se tvrđava, za navedenu svrhu daruje Gradu Šibeniku kako i predviđa Zakon o upravljanju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu.

Ministar je pružio bezrezervnu potporu navedenom projektu i najavio sudjelovanje u rješavanju prijenosa vlasništva s Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom na Grad Šibenik. Obećao je dodatni angažman u narednim danima i tjednima, a tu svrhu je dogovoren i niz sastanaka kako bi se ovaj problem riješio do rokova predviđenih za raspis natječaja.

tvrdava sv. ivan

S obzirom na planirani sadržaj dogovoreno je da će se tražiti podrška i uključivanje u projekt i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te će se predstavnici Društva sastati s ministrom Mornarom.

Na sastanku su ministru prezentirani za ovu priliku izrađeni 3D renderi tvrđave kako bi stekao što bolji uvid u veličinu i važnost projekta za Šibenik.

Na kraju iscrpnog i sadržajnog susreta Gustav Červar je ministru predstavio novi projekt Društva pod radnim nazivom INFORMACIJSKI SUSTAV KULTURNO-POVIJESNE CJELINE ŠIBENIK, koji je ocijenjen zanimljivim i potrebnim te su dogovorene smjernice za dalji razvoj projekta

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.