ENERGETSKI NEOSVIJEŠTENI: Niti jedna zgrada u županiji nije prijavljena na natječaj za energetsku obnovu!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u iznosima od 40, 60 i 80 posto sufinancira obnovu fasada i zamjenu stolarije obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, a sve s ciljem obnove objekata kako bi se povećala energetska učinkovitost kućanstava, smanjili mjesečni troškovi za energiju i vodu za 30 do 60 posto te ukupno poboljšala kvaliteta života. Na javnoj tribini održanoj u Šibeniku u veljači 2015., zamjenik Ministra za zaštitu okoliša i prirode, Hrvoje Dokoza, Šibenčanima je predstavio projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za čije je sufinanciranje u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2015. godini osigurano 600 milijuna kuna. 26. ožujka 2014. godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svojoj web stranici objavio je ‘Javni poziv za prikupljanje ponuda jedinica lokalne i područne samouprave za neposredno sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća’. Prema procjenama, u Republici Hrvatskoj postoji oko sto milijuna obiteljskih kuća, od kojih je većina izgrađena prije 1987. godine, i to sa slabom ili nikakvom toplinskom izolacijom. Takvi objekti troše najviše energije za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode, stoga bi realizacija ovog projekta trebala značajno smanjiti njihovu potrošnju.

Protekle godine sredstva su bila osigurana za šest tisuća obiteljskih kuća, a sklopljeno je nešto više od tisuću i pol ugovora. U 2015. godini osigurana su bespovratna sredstva za sufinanciranje obnove deset tisuća obiteljskih kuća. Prijaviti se mogu svi građani direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. S ciljem realizacije obnove što više obiteljskih kuća, natječajna procedura je pojednostavljenja u odnosu na prošlu godinu. Javni poziv je otvoren do kraja 2015. godine ili do iskorištenja raspoloživih sredstava, o čemu će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građane obavijestiti na svojim web stranicama.

SITUACIJA U ŠIBENIKU

– Na javni poziv Fonda za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća, s područja Šibensko-kninske županije dosad su prijavljene tek dvije obiteljske kuće, od kojih jedna u Šibeniku – priča Ojdana Rajić Azinović iz službe za odnose s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond sufinancira i energetsku obnovu višestambenih zgrada. Stoga je 25. svibnja 2015. objavljena lista prednosti prihvatljivih ponuda s obzirom na ostvareni broj bodova, a 262 višestambene zgrade ostvarile su pravo na sufinanciranje energetske obnove u visini od 40 do 80 posto ukupnih troškova. Šokantan je podatak da od ukupno 262 stambena objekta na listi nema niti jedne zgrade u Šibensko-kninskoj županiji.

Procedura za prijavu je sljedeća – najprije je potrebno certifikatoru s popisa ovlaštenih certifikatora uputiti zahtjev za inicijalni pregled kuće. Trošak certifikatora u potpunosti snosi Fond. Ukoliko zatečeno stanje udovoljava propisanim uvjetima, certifikator izrađuje izvješće i pomaže u pripremi dokumentacije za prijavu. Drugi korak je traženje detaljne ponude dostavljača opreme i izvođača radova, da bi se  Fondu potom dostavio zahtjev za sufinanciranje s dokumentacijom navedenom u javnom pozivu. Ako je vaš zahtjev u skladu s propisanim kriterijima javnog poziva, u roku od 45 dana od dana zaprimanja prijave dobiva se odluka i ugovor o sufinanciranju te provođenje planiranih radova može započeti. Rok za izvođenje radova je dvanaest mjeseci od datuma donošenja odluke Fonda. Nakon provedenih radova ponovno se kontaktira certifikator koji potom izrađuje izvješće o završnom energetskom pregledu te izdaje energentski cerfifikat kuće. Navedeni dokumenti i ostala potrebna dokumentacija propisana javnim pozivom šalju se Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te se upućuje zahtjev za isplatu sredstava. U roku od 30 dana od dana dostave potpunog zahtjeva za isplatu, Fond će isplatiti bespovratna sredstva na račun certifikatora i izvođača radova, odnosno na račun fizičke osobe koja je podnijela zahtjev, ukoliko je dostavljen dokaz da su podmireni svi opravdani troškovi izvedenih radova.

20-AK PRIJAVA ZA CERTIFICIRANJE

Emil Živković, ovlašteni certifikator tvrtke Sea inženjering, zadovoljan je odazivom stanovnika županije na procjenu stambenih objekata.

– Od javnog poziva zaprimili smo dvadesetak prijava, od kojih je najveći broj u Kninu, Drnišu i Oklaju te općenito područjima od posebne državne skrbi, za što je osiguran najveći iznos sufinanciranja. Nešto manji broj prijava dolazi s područja uz more – zadovoljan je Živković, uz napomenu da dosta prijava ipak otpadne. Svaki objekt je individualan, pa proces procjene različito traje.

– Najveći nam problem stvaraju objekti koji nemaju izrađen tlocrt. U tom slučaju treba izaći na teren i izmjeriti cijelu kuću kako bi mogli dobiti ulazne podatke i početi s certificiranjem. Za objekte koji imaju uredne papire potrebno nam je desetak dana – priča Živković.

Jedna obiteljska kuća može se prijaviti za sufinanciranje jedne ili više mjera energetske obnove. Postotak poticaja kreće se od 40 do 80 posto, ovisno o lokaciji stambenog objekta.  Područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka ostvaruju pravo na sufinanciranje 80 posto visine troškova radova, brdsko-planinska područja i druga skupina otoka ostvarit će pravo na sufinanciranje 60 posto troškova obnove, a sva ostala područja na 40 posto. Toplinska zaštita vanjske ovojnice i zamjena vanjske stolarije tako će biti sufinancirana u iznosima od 30, 45 i 60 tisuća kuna, ovisno o spomenutim lokacijama, a ugradnja plinskih kondenzacijskih kotlova i ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije potpomagat će se iznosima od 17, 18 i 24 tisuće kuna.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.