‘Ero s onoga svijeta’ zatvorio MDF: ‘Praksa je da gledalište zauzmu odrasli koji trebaju biti viđeni’

Sinoć je Međunarodni dječji festival službeno zatvoren izvedbom opere ‘Ero s onoga svijeta’. Gotovčevo najpoznatije djelo u trajanju od tri sata napunilo je tribine tvrđave Svetog Mihovila licima svih onih željnih dramske riječ i glazbe spojene u ovo istaknuto djelo hrvatske opere. Zamjerki na operu nema, scenska izvedba je bila fantastična, doživljaj potpun i tri sata je proletjelo u trenu, kazali su nam oni koji su uživali u svakoj minuti izvedbe i nisu se iskradali s tribina kako bi provjerili kako stoje Njemačka i Italija s penalima.

zatvaranje mdf-a ero s onoga svijeta 1 020716 7

Budući da je ova opere zatvorila festival koji u svojem nazivu nosi riječ ‘dječji’, a izabrana opera ipak i nije namijenjena prosječnom djetetu koje većinu toga neće razumjeti, provjerili smo što naši sugrađani misle o izboru predstave.

– Predstava je bila odlična, fenomenalna – rekao nam je jedan bračni par koji u žurbi nije ponudio odgovor na pitanja kako se njihova kćerka zabavila.

Spremnije na komentar su bile jedna majka i kćer koje su s nama podijelile svoje dojmove.

– U svakom slučaju je bila lijepa i veličanstvena predstava, posebno ovi plesovi na kraju, ali bi možda za dječji festival bilo lijepo da se izabrala predstava primjerena djeci. Tu zaista nismo nikakvu djecu susreli – rekla nam je majka.

Trinaestogodišnja Zrinka ,koja je pisala u festivalskoj Nori, nam je rekla da je ples podigao atmosferu, ali opera nije bila dobar odabir.

– Opera možda je za 950. obljetnicu Šibenika, ali nije za dječji festival. Obljetnicu treba obilježiti, sretni smo što možemo biti dio te proslave, ali trebalo je odijeliti Iseljenički kongres i zatvaranje festivala, a ne spojiti u jedno – nadovezala se Zrinkina majka.

zatvaranje mdf-a ero s onoga svijeta 1 020716 6

Dogradonačelnik Nikica Penđer je zadovoljan, a na pitanje koliko je ova predstava prilagođena onima najmlađima, odgovara:

– Meni osobno je bilo dobro, došla je neka šira javnost i sviđa mi se što je zatvaranje bilo baš na tvrđavi. Bitno je uvesti neke novosti ma koliko bile neobične i mislim da će se o ovoj večeri pričati – komentirao je povijesni događaj micanja zatvaranja festivala sa Ljetne pozornice.

Pročelnica Mirjana Žurić je isto tako zadovoljna i ističe kako možda je bilo malo neobično i ne toliko prilagođeno djeci, ali uspješno su spojili dva događaja u jedno.

– Spojili smo ovo s Iseljeničkim kongresom i bilo je uspješno, sad treba vidjeti hoće li to postati uobičajeno za zatvaranje festivala, iako mislim da ne jer ovo je ipak dječji festival – kazala nam je.

– Predstava je fascinantna i na mene je ostavila dubok dojam. Po meni je ovo jedan od najboljih završetaka festivala, ali što se tiče djece, to je druga priča. I kod otvaranja i kod zatvaranja u publici su mahom odrasli i u Šibeniku treba promijeniti tu koncepciju. Godinama je već praksa da su u gledalištu odrasli, njih devedeset posto, koji se trebaju vidjeti, dok je djece najmanje – komentirao je Zvonko Pešić, šibenski profesor.

zatvaranje mdf-a ero s onoga svijeta 1 020716 5

Opera je bila odlična, tvrđava svetog Mihovila savršena pozornica, starija publika oduševljena, ali djece na samom zatvaranju njihovog festivala i nije bilo. A možda ne bi ni bilo toliko odraslih, ako je suditi po šuškanjima u vrijeme pauze, da nije bitno biti viđen…

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.