Europarlamentarka Marijana Petir u Šibeniku razgovarala s lokalnim poljoprivrednicima

U Šibeniku je danas boravila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Sa zainteresiranom je javnošću razgovarala o problemima lokalnih poljoprivrednika. Prije razgovora s građanima, Petir je službeno bila u posjeti Županiji, te je razgovarala sa županom Goranom Paukom i dožupanom Zoranom Smolićem o strateškim i prioritetnim projektima u županiji, između ostalog izgradnji brze ceste Drniš-Knin, drugoj fazi Bikarca i ideji o izgradnji nove bolnice na području županije. Osim toga, posjetila je i organizaciju žena ‘Hrvatsko srce’ te iskoristila priliku da javno pohvali njihov rad.

U razgovoru s građanima u prvom je redu bilo riječi o primoštenskim vinogradima, odnosno projektu Bucavac, kojeg je Petir ocijenila izuzetno važnim zbog težnje da se uvrsti pod UNESCO-ovu zaštitu, te o problemima lokalnih vinogradara i maslinara.

– To je projekt koji će poslužiti za promociju šireg hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Naši su proizvodi kvalitetni i nagrađivani u svijetu, a na nama je da ih, s dodanom vrijednošću, kroz brendiranje i marketing, plasiramo do krajnjih korisnika – rekla je Petir, osvrćući se na projekt Bucavac, ali i probleme s kojima se susreću hrvatski maslinari.

hss-petir3

Razgovaralo se i o sudbini malog ribolova u Hrvatskoj, a Petir je kazala kako bi udruge zajednički trebale nastupiti prema Ministarstvu kulture, koje bi trebalo poduzeti korake da se mali ribolov zaštiti kao hrvatska kulturna baština.

Petir je iskoristila priliku kako bi se požalila na manjak suradnje s Vladom i njezinom neaktivnošću kada je riječ o korištenju Fondova Europske unije.

– Nažalost, Program ruralnog razvoja pet je puta vraćan na doradu, što pokazuje da ministarstvo nema sluga za stručnjake. Nadam se da je ovaj put svih 377 primjedbi apsolvirano. Zbog kašnjenja nismo u financijskoj omotnici za ovu godinu, a novi će se plan donijeti u lipnju i tek će nam onda novac iz fondova biti dostupan. Pitanje je koliko će se novca moći izvući – zaključila je Petir.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.