EUROPSKI TJEDAN U ŠIBENIKU: Jela šest osnivača EU posluživat će se uskoro u gradu!

Informacijski centar Europe Direct Šibenik i Grad Šibenik 4. svibnja će svečano obilježiti Europski tjedan gastronomskim događanjem. U partnerstvu s Turističko-ugostiteljskom školom tog će se dana predstaviti tradicionalna jela zemalja osnivača Europske unije: Francuske, Italije, Belgije, Luksemburga, Nizozemske i Njemačke. Na štandovima ispred Europe Direct centra, među raznim poslasticama, naći će se francuski coq au vin i belgijske vafle, a jela će pripremati učenici kuharskog smjera Turističko-ugostiteljske škole.

Europski tjedan je manifestacija kojom se obilježava  dan osnivanja Vijeća Europe (5. svibnja 1949.) i dan potpisivanja Schumanove deklaracije (9. svibnja 1950.), koji se u Europskoj uniji slavi kao Dan Europe. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman iznio je 1950. godine u Parizu ideju o novom obliku političke suradnje u Europi, kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv. Zbog toga se Schumanov prijedlog smatra začetkom današnje Europske unije.
Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna i središnje proslave Dana Europe (7. svibnja) je kretanje i očuvanje okoliša. Uz tradicionalne organizatore – Ured za informiranje Europskog parlamenta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te ured predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj – ove se godine proslavi u našoj zemlji pridružilo i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.
Središnja će se proslava u Zagrebu obilježiti 7. svibnja pod nazivom „EU piknik“. Osim što će događanje ujediniti sve zagovaratelje alternativnih načina prijevoza, posjetitelji „EU piknika“ će degustirati specijalitete zemalja Europske unije, čija su veleposlanstva partneri na događanju. Na taj način će šibenska proslava Europskog tjedna biti povezana s onom glavnom, zagrebačkom.

– Gastro-događaj u Šibeniku, na Starom pazaru (Ulica kralja Zvonimira 7A) počinje u 11 sati i bit će otvoren za sve građane.
Dođite i kušajte naš „šestojezični mEnU“! – pozvali su organizatori.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.