Evo kako bi po novome trebao izgledati ustroj Hitne pomoći u našoj županiji

Ministarstvo zdravlja objavilo je novi nacrt prijedloga mreže hitne medicine, a svi zainteresirani do 2. svibnja mogu sudjelovati u raspravi o ovoj reformi. Sutra će na ovu temu u Zagrebu ministar Dario Nakić održati sastanak s predstavnicima županijskih Zavoda za hitnu medicinu, Objedinjenih hitnih bolničkih prijema i Domova zdravlja.

Predloženim promjenama oštro su se usprotivili u Općini Tisno gdje je tamošnji načelnik Ivan Klarin najavio blokadu prometa na Jadranskoj magistrali ukoliko se usvoje novi prijedlozi, a  promjene smatra ‘brutalnom političkom osvetom’.

Tisno, naime, ostaje bez pet timova T1 hitne pomoći umjesto kojih bi trebao imati pet timova T2 hitne medicine. Valja pojasniti kako tim T1 čine doktor/specijalist, medicinska sestra i vozač, a T2 dvije medicinske sestre/tehničara od kojih jedan upravlja vozilom Hitne pomoći.

Na kritike iz Tisnog reagirali su iz Ministarstva zdravlja:

-Netočno je da se ukida hitna medicinska skrb u Tisnom. U Tisnom i dalje ostaje tim hitne medicinske službe, a kojem će se tijekom ljetnih mjeseci pridodati liječnik. Istodobno, na razini Šibensko-kninske županije povećan je ukupan broj timova hitne medicinske službe koji će sukladno potrebama na terenu međusobno surađivati u pružanju hitne medicinske skrbi, na dobrobit stanovnika županije i njihovih turista – poručili su iz Ministarstva zdravlja odgovarajući na naš upit.

No, osim Tisnog predložena promjena novosti donosi i ostalim mjestima. U Kistanjama se tako ukida tim pripravnosti, a umjesto jednog tima dežurstva u Primoštenu i Drnišu ta će mjesta imati po pet timova T1 hitne pomoći. Uz to što će Primošten morati sufinancirati jedan od tih timova.

Predloženo je i da Vodice dobiju pet timova T1 hitne pomoći koje do sada nisu bile dio mreže hitne medicine već je to područje ‘pokrivala’ Hitna pomoć iz Šibenika.

Skradinsko područje umjesto tima dežurstva imat će jedan tim pripravnosti, a situacija oko raspodjele timova hitne pomoći za područje grada Šibenika ostaje kao i do sada.

STARA MREŽA:

• 10 timova TIM 1 hitne medicine u Šibeniku,
• 5 timova TIM 1 hitne medicine u Kninu,
• 5 timova TIM 1 hitne medicine u Tisnom,
• po 1 tim dežurstva u Primoštenu, Skradinu i Drnišu,
• 1 tim pripravnosti u Kistanjama
• 5 timova u Prijavno – dojavnoj jedinici u Šibeniku.

NOVI PRIJEDLOG:

hitna pomoc

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.