FOTO: 25.obljetnica naoružanja prvih šibenskih dragovoljaca u Domovinskom ratu

Povodom obilježavanja 25.godišnjice naoružanja prvih dragovoljaca Domovinskog rata u Mravnici je danas otkrivena spomen ploča koja podsjeća na početke obrane naše domovine na šibenskom području.

Oko 500 pušaka dovezeno je u Mravnicu 16.listopada  1990.g. odakle su podijeljene dragovoljcima koji su prvi stali u obranu Šibenika i okolice. Prvi dragovoljci su ujedno postali jezgra iz koje je stvoren Zbor narodne garde, odnosno 113.šibenska brigada HV,  temelj obrane Šibenika tijekom rujna 1991.

18061-v

18075-v

Svečanom otkrivanju spomen ploče  uz brojne  branitelje  i najstarije šibenske dragovoljce u Domovinskom ratu, predstavnike braniteljskih udruga, nazočili su i gradonačelnik Šibenika Željko Burić, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak, gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić, predstavnici općina s područja županije, te gradskih i privatnih tvrtki.

18063-v

Za poginule i umrle branitelje, kao i za civilne žrtve rata izmoljena je zajednička molitva te su zapaljene svijeće.

18064-v

18067-v

Predstavnik Organizacijskog odbora Paško Erak najavio je i postavljanje spomen ploča u Primoštenu i Pirovcu, na mjestima na kojima su boravili dragovoljci te su poslužila kao prve vojarne.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.