FOTO: 35 godina rada istraživačke postaje Martinska

Jutros je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održan znanstveno – popularni skup povodom obilježavanja 35 godina djelovanja istraživačke postaje Martinska. Prije 15 predavanja te okruglog stola na temu ‘Djelovanje istraživačke postaje Martinska u održivom razvoju šibenske regije’, biolog  dr.sc. Drago Marguš održao je uvodnu riječ upoznavši prisutne s kratkom poviješću istraživačke postaje Martinska.

DSC04394

– Projekt Šibenik krenuo je 1975. godine kao projekt Veterinarskog fakluteta Sveučilišta u Zagrebu i šibenske veterinarske stanice. Tadašnji političari Vinko Guberina,  Milivoj Paić i Živko Žaja su odobrili da se otvori znanstveno – stručni centar za istraživanje akvakulture. Stupilo se u kontakt s dr. Branicom  koji je prihvatio ideju da se otvori Laboratorij u Šibeniku, a od nekoliko varijanti izabrana je Martinska. Nakon dogovora između prof. Nikole Fijana i  Svete Mandića, za vođenje projekta akvakulture bio je zadužen Emin Teskerdžić. Od osnivanja laboratorija pa do svečanog otvorenja 22.12.1980. godine ekipa je uz pomoć tehničkih službi uredila devastirani prostor Martinske i opremila laboratorije. 1980. raspisan je natječaj  i zaposleno je deset djelatnika različitih struka da bi Laboratorij mogao funkcionirati – tehnolozi, bakteriolozi, nutricionisti, virusolozi, hidrobiolozi … – objasnio je Marguš.

DSC04384

Od osnivanja do danas, suradnici Laboratorija za istraživanje i razvoj akvakulture  objavili su stotinjak znanstveno – stručnih radova, dva patenta te desetke studija i elaborata. Na temelju saznanja i rezultata pokrenut je uzgoj riba i školjkaša, koji  je danas, zbog posljedica Domovinskog rata, sveden na minimum, kazao je Draguš.

DSC04396

DSC04405

DSC04412

DSC04408

DSC04409

DSC04413

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.