Više

    FOTO: Allan Guberina: Završio kulinarsku školu Jamiea Olivera pa došao kuhati Šibenčanima

     

    London – 8,63 milijuna stanovnika, Šibenik – 46.332. Razlika nije samo u brojkama, ono što ovi podaci u sebi kriju su i razlike u tempu života, bogatstvu kulturne i gastro ponude, noćnog sadržaja, raznolikosti i živosti. Kulturne razlike između ova dva grada su goleme ali Deanu Guberini, koji se nakon 28 godina života u vrevi Londona vratio u ‘mali’ Šibenik, one nisu problem.

    ŠIBENSKI JAMIE OLIVER

    bounty3

    Dolac je prije nekoliko mjeseci postao bogatiji za pravi mali gastro biser – Bounty Dolac. Ono što ovo mjesto izdvaja, jest činjenica da je glavni kuhar, Deanov sin Allan, svoj zanat stekao kod jednog od najpoznatijih svjetskih kuhara, Jamiea Olivera.

    – Nedavno sam se vratio u Šibenik, nakon 28 godina života u Londonu. Naravno, svake godine sam dolazio ovdje, a odluka o povratku u Hrvatsku je splet okolnosti. Mnogi danas odlaze vani očekujući med i mlijeko, ali svugdje treba raditi da bi zaradio. Vani su primanja možda veća, ali su veći i životni troškovi. U Londonu sam imao godinama pub, tako da u ovom poslu imam iskustva – objašnjava na početku Dean Guberina. Htio je, kaže Šibeniku ponuditi nešto drugačije, hranu koja se priprema s puno pažnje i truda. Pa je otvorio Bounty Dolac.

    – Nije riječ o još jednom tipičnom fast foodu, hamburgeri koje mi radimo nisu obični, s tankom pljeskavicom. Ljudi su prepoznali ono što nudimo, moj sin je glavni kuhar koji iza sebe ima dobru školu i dosta iskustva – objašnjava Dean kojem je u planu kreirati atmosferu gastro puba u kojem će osoba moći u ugodnoj atmosferi nešto pojesti i popiti.

    Ponuda jela im je šarolika, dosta se bazira na britanskoj kuhinji, cjenovno je prilagođena hrvatskim situacijama, a ono što se izdvaja su i kokteli ‘šibenskih imena’ pa će tako posjetitelji moći naručiti ‘Seks on the Banj’ ili ‘Mangan margaritu’.

    Dean je rođeni Šibenčanin koji, iako tu nikada nije stalno živio, uvijek je dolazio u posjet. Ljubav prema ovom gradu je jedan od razloga zašto se vratio i započeo obiteljski posao.

    Glavni kuhar, Allan Guberina, svoj je zanat izučio u programu ‘Golog kuhara’ pod nazivom Fifteen u koji se uključio kada je imao 17 godina. Posebnost tog programa je što budući kuhari ne provode sve vrijeme u kuhinji, već imaju i praktičnu nastavu koja uključuje posjete farmama, izbor mesa i putovanja na kojima se upoznaju načini pripreme tradicionalnih jela određenog mjesta.

    LJUBAV PREMA HRANI

    bounty4

    Kako nam objašnjava, nije imao u planu postati kuhar ali ljubav prema hrani i znanje koje je posjedovao od malena zahvaljujući odgoju, jednostavno su doveli do toga. Iako ne priča hrvatski, razumije ga dosta dobro. Allan je rođen u Velikoj Britaniji gdje je i odrastao, a s ocem je posjećivao Šibenik i još u djetinjstvu stekao brojne prijatelje s kojima i danas održava kontakt.

    – Preseljenje u Šibenik nisam doživio kao šok budući da sam tu dolazio cijeli svoj život, a kulturološke razlike mi nisu neki problem. Ljudi su pristupačni, život ovdje je ugodan. Za vrijeme praznika, kada bih boravio u Šibeniku, sva djeca na Gorici su naučila engleski, ali obrnuto nije bilo. Zbog mene Šibenčani tako dobro pričaju engleski – smije se Allan, koji svaki dan uči hrvatski i ističe kako je riječ o ‘jako teškom jeziku’.

    Čini se da je Šibenik svakim danom postaje sve idealnije mjesto za život za sve one kojima je dosta užurbanog tempa i traže komod koji može pružiti jedan ovakav grad.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U petak, 26. travnja bez struje zapadni dio...

    Zbog nepovoljnih vremenskih prilika za danas planirani radovi odgađaju se za petak, 26. travnja od 9 do 12 sati te će bez električne energije...

    Nastavak svježine, povremene kiše, u gorju i snijega

    Za sada su nas prognozirane kiše uglavnom promašile, ali prognostičari u nastavku radnog dijela tjedna najavljuju i dalje promjenjivo i nestabilno, uz povremenu kišu,...

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    NAJNOVIJE

    U petak, 26. travnja bez struje zapadni dio županije

    Zbog nepovoljnih vremenskih prilika za danas planirani radovi odgađaju se za petak, 26. travnja od 9 do 12 sati te će bez električne energije...

    Nastavak svježine, povremene kiše, u gorju i snijega

    Za sada su nas prognozirane kiše uglavnom promašile, ali prognostičari u nastavku radnog dijela tjedna najavljuju i dalje promjenjivo i nestabilno, uz povremenu kišu,...

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...