FOTO: Antifa Šibenik na Maršu solidarnosti u Zagrebu

Danas je u Zagrebu održan sedmi Marš solidarnosti: Trešnja je crvena! na kojem su sudjelovali i članovi šibenske Antife.

-Zajedno s Mladim antifašistima iz Splita stigli smo na tradicionalni marš na koji nas je pozvala sestrinska organizacija Mreža antifašistkinja Zagreb. Bio je izvrstan odaziv, s obzirom na hladno zagrebačko vrijeme, uglavnom mladih ljudi što uvijek posebno veseli – prepričavaju nam pripadnici Antifa Šibenika.

Inače, Mreža antifašistkinja Zagreb ujedno je organizator tradicionalnog Marša čije je ovogodišnje okupljanje krenilo od zagrebačkog Zapadnog kolodvora, a nastavilo se dalje edukacijsko – revolucionarnom šetnjom jednim dijelom Trešnjevke.

Kod Mrzle pive slušalo se o ilegalcima, skvoteri su imali svojih ‘pet minuta’ kad je bilo riječi o povijesti sukoba pankera i nacista oko skvota u Bubari. S napuštenom tvornicom Vesnom u pozadini prepričavala se povijest propale industrije u Trešnjevci… Organizirana je i tribina, a cijelom programu nazočili su i novookupljeni šibenski antifašisti i to svi članovi.

-Upoznali smo se urbanističkim razvojem kvarta, kako se gradio i širio i kako je i zašto postao radnički. Na tri lokacije se pričalo o anifašističkom djelovanju ilegalaca za vrijeme NDH u kvartu. Prošli smo ulicom drnišanca Božidara Adžije koji nažalost (bar ja ne znam) u našoj županiji nema ulice ni spomena i upoznali se s njegovim likom i djelom. Posjetili smo napuštenu tvornicu Vesne koja ima sličnu tužnu priču kao i šibenska Revija. Bili smo i u dijelu kvarta u kojem su stanove ‘dobivali’ pjesnici te poslušali neke njihove pjesme – pričaju nam.

– Mislim da su organizatori izgubili tradicionalne posjetitelje ovakvih skupova (stariju populaciju) s dugom rutom. Zanimljiv je bio koncept marša koji se ovaj put bavio jednom mikrolokacijom a ne nekim općim problemom kao u prijašnjim marševima kad su teme bile npr. zakon o radu – kažu nam, te dodaju:

-Marš je završio u centru kulture trešnjevka koji je jedan od rijetkih preživjelih takvih centara. Tamo su nas ugrijali, najeli i napili te smo poslušali zanimljivu tribinu o skvoterima u kvartu. A sve je završilo s par revolucionarnih pjesama zbora Praksa – otkrivaju nam detalje sa zagrebačkog Marša danas.

Kažemo li vam da su nam povjerili kako je nekim curama suza ‘kanila’ bit će vam jasno koliko je dobro danas u Zagrebu bilo.

-Inače, Antifa Šibenik nije pod nikakvim savezom, zajednicom ili Antifa ligom, ali blisko surađujemo sa splitskim i zagrebačkim antifa udrugama – za slučaj da ste se pitali.

antifa sibenik mars solidarnosti zagreb  (1) antifa sibenik mars solidarnosti zagreb  (2)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.