FOTO: Bivši dekan FSB-a prof. Juraga maturantima danas prezenitira Studij energetike u Šibeniku

Bivši dekan zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. Ivan Juraga boravi danas u Šibeniku gdje će maturantima Gimnazije Antuna Vrančića i Tehničke škole prezentirati dislocirani Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji ove jeseni starta u Šibeniku. Time započinje posao promidžbe novog studija u Šibeniku.

Studij energetike je preddiplomski sveučilišni studij koji traje šest semestara, a kriteriji za upis su istovjetni onima na FER-u i FSB-u. Nakon tri godine studija studenti dobivaju status prvostupnika te, uz polaganje određenih razlika, studiranje mogu nastaviti na fakultetima u Zagrebu i Splitu.

ZA POČETAK UPISATI 50-AK STUDENATA

ivan juraga

Profesor Juraga, uz bivšeg dekana FER-a prof. Ivana Perića, u projekt pokretanja šibenskog studija uključen je od prvog dana.

-Prvi studenti na dislocirani Studij energetike u Šibeniku trebali bi biti upisani u ovoj akademskoj godini. Za početak je planiran upis 50-ak studenata, a potom bi ovaj studij trebao upisivati oko 200 studenata. Kao što znate, na prostoru iNavisa u tijeku su radovi na uređenju prostora, a već se naručuje oprema za laboratorije – kazao je Juraga te naglasio kako iza šibenskog studija, organizacijski i kadrovski, stoji glavna tehnička ‘osovina’ visokog obrazovanja u Hrvatskoj, fakulteti FER i FSB.

-Energetika i obnovljivi izvori su danas u svijetu pitanje broj jedan, a ovakav sličan studijski program ne postoji u Hrvatskoj već tek u Beču i Njemačkoj. Važno je naglasiti kako su ključ studija u Šibeniku laboratoriji i dosta praktičnog rada i nastave. Dobrog fakulteta nema ako ne postoji suradnja s industrijom jer to oplemenjuje nastavu. U protivnom ona postaje sterilna i dosadna, morate imati podatke iz industrijskih pogona što mi na FER-u i FSB-u imamo i zato su u ovom projektu dislociranog studija u Šibeniku od presudne važnosti lokalni gospodarstvenici – napominje Juraga.

PRAKTIČNA NASTAVA KLJUČ NOVOG STUDIJA

ivan juraga zvonko pesic soza

Predsjednik Županijske gospodarske komore Ivan Soža kazao je kako su gospodarstvenici iskazali interes za otvaranjem studija u Šibeniku, a ŽGK dodatno će animirati tvrtke i poduzetnike da stipendiraju buduće studente.

Osim promocije studija među srednjoškolcima, iduća zadaća je oformiti Privremeno vijeće pa Juraga napominje kako je pred aktualnim dekanima FER-a i FSB-a, rektorom zagrebačkog Sveučilišta te Gradom Šibenikom mnogo operativnog posla.

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je da je pokretanje studija energetike prvi korak u osnivanju samostalnog Sveučilišta u Šibeniku. Svi uvjeti za taj konačni cilj ispunit će se nakon što s radom započnu i druga dva studijska programa, studij akvakulture i studij zaštite okoliša.

-iNavis je za sada privremeno rješenje. Od prvog dana u ovaj projekt spada i osnivanje sveučilišnog kampusa koji će se formirati na Palacinu, ali niti taj prostor neće biti dovoljan te je predloženo da Grad Šibenik započne i s dobivanjem druge vojarne u Mandalini. Kampus je grad u gradu, a nakon što se oforme sva tri studijska programa govorimo o gotovo tisuću studenata – napominje koordinator projekta i voditelj Studentskog ureda studija u osnivanju Zvonko Pešić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.