FOTO: Članovi savjeta mladih iz Šibensko-kninske županije sudjelovali na zanimljivoj radionici

U subotu, 27. veljače u kongresnoj dvorani Srednjoškolskog centra u Šibeniku održana je obuka o savjetima mladih koja je sudionike na pristupačan način podučila i motivirala za daljnji rad u svojim organizacijama.

Obuka se održala u organizaciji Udruge gradova i Zaklade Friedrich Ebert, na inicijativu Savjeta mladih Šibensko-kninske županije i uz pomoć Šibensko-kninske županije. Obuci je prisustvovalo 30-ak predstavnika savjeta mladih Šibensko-kninske županije, gradova Šibenika, Drniša i Vodica te predstavnici udruge Mladi u EU i Sportske udruge studenata Veleučilišta u Šibeniku. Predavači su bili Nives Kopajtich Škrlec iz Udruge gradova, Dragica Kemeter iz Grada Čakovca, te mladi, ali iskusni Matija Kikelj iz Čakovca i Mario Žuliček iz Lepoglave.

obuka mladih1 (3)

 Kroz pet sati interaktivnih predavanja i igara ova edukacija je obradila teme zakonodavnog okvira tijela lokalne i područne samouprave, ovlasti savjeta mladih, te prikazala primjere dobre i loše prakse i dala savjete prisutnima za daljnje djelovanje.  Obuka je ciljala na veću aktivnost mladih, upoznavanje sa sustavom, depolitizaciju savjeta mladih, provođenja zakona u djelo te mogućnost izravnog kontakta s dužnosnicima savjetodavnog tijela lokalne i područne samouprave.

obuka mladih1 (1)

Savjeti mladih često preuzimaju aktivnu ulogu u organiziranju projekata, što im nije lako zbog činjenice da oni nemaju pravnu osobnost – ta uloga je namijenjena udrugama, dok bi savjeti mladih trebali biti spona koja pomaže udrugama da dođu do financija i drugih oblika podrške koja im je potrebna za rad.

– Iznimno sam zadovoljan odazivom koji pokazuje da su mladi zainteresirani za rješavanje svojih problema. Vjerujem da će današnja obuka svima pomoći u njihovom djelovanju te da je ovo velik poticaj Savjetu mladih Šibensko-kninske županije da i dalje ustraje i radi u pravcu boljeg položaja mladih u županiji. Pozivamo sve mlade da iznesu svoje probleme, mišljenja i prijedloge, a mi ćemo se potruditi da oni dođu na pravu adresu – rekao je Ante Cigić, predsjednik Savjeta mladih Šibensko-kninske županije.

obuka mladih (3)

Sudionike je oduševio inovativan pristup putem radionica u kojima su timskim radom učili o ovlastima tijela lokalne samouprave, ili se igrali „gradskih očeva“ slažući svoj idealni grad na ploči, pokušavajući pomiriti različite interese koji su im zadani.

obuka mladih (1)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.