FOTO: Dan Knjižnice obilježen predstavljanjem slikovnice ‘Faust Vrančić’ i prigodnog poštanskog žiga

Danas je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić bilo pregršt događanja što i ne čudi budući da je na današnji dan davne 1922. godine ona utemeljena.

– Svijet se radikalno promijenio, tehnologija je napredovala ali knjižnica kao informacijsko središte igra veliku ulogu. Preseljenjem knjižnice u centar grada došlo je do velikih promjena. Nakon 4 desetljeća mi smo se vratili na središnji trg, a to je rezultiralo i većim brojem članova. 2004. smo imali oko 2500 članova, a 2006. je taj broj narastao na čak osam. Kroz sljedećih nekoliko godina taj broj je pao, sada je oko šest tisuća ali mi smo zadovoljni. U knjižnici ima dosta događanja i zbog toga smo posebno zadovoljni – istaknuo je Vilijam lakić, ravnatelj knjižnice.

Tim povodom u 19 sati u multimedijalnoj dvorani predstavljena je slikovnica Faust Vrančić, koju je Knjižnica objavila u nizu Lastovanja u prosincu 2015. u povodu četiristo godina od tiskanja Vrančićeve knjige izuma i projekata Machinae novae. Tekst je napisala dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a ilustracije izradila Dijana Kočica, akademska slikarica i grafičarka.

DSC_0118

– Potaknuta sam bila iz dva različita kuta. Ja sam mama troje djece u uvijek sam gledala kako na jednostavan način prepričati ono na čemu radim. Također, prijetila sam da matica Hrvatska u Dubrovniku izdaje serijal knjiga o znamenitim Dubrovčanima. Učinilo mi se da je to najljepši način da se dođe do najmlađih i prenese im se naša baština, ali ova je knjiga namijenjena i onim starijima – ispričala nam je dr.sc.Marijana Borić, autorca knjiga koja u radu na njoj nije naišla na probleme jer je sve rađeno s ljubavlju.

DSC_0109

DSC_0108

 

 

Prije toga, u 18.30 sati, na prvom katu Knjižnice predstavljen je i prigodni poštanski žig te dvije dopisnice izrađeni u povodu 150. obljetnice Narodne slavjanske čitaonice, utemeljene 19. prosinca 1866. Autor dopisnica je Petar Čičin-Šain a poštanskoga žiga dr. sc. Ante Kalogjera. Predstavljanje je organizirano od strane  Društva filatelista i numizmatičara Šibenik i Knjižnica.

DSC_0105

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.