FOTO: DAN NARCISA U ŠIBENIKU: Žene, osvijestite se i obavite besplatnu mamografiju

I ove se godine na današnji dan Šibenik priključio brojnim gradovima u obilježavanju Dana narcisa s ciljem prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Godišnje u Hrvatskoj od ove opake bolesti oboli oko dvije i pol tisuće žena, a bitku izgubi njih oko tisuću. Šibenčani su jutros po simboličnim cijenama mogli kupiti buket narcisa te tako pripomoći borbi protiv raka dojke.

IMG_4355

-Sretni smo što je danas tako lijep dan i što se odazvalo puno ljudi, svake godine sve više i više. Dolaze nam i žene koje su već operirane, što je svojevrstan uspijeh i bit cijele ove priče. Nastojimo približiti ženama tu bolest i motivirati ih da dođu na preglede – kazala nam je dr. Danči Mihovilčević, predsjednica županijske Lige borbe protiv raka.

Ovo je već četvrti ciklus Nacionalnog programa borbe protiv raka dojke koji je započet 2006. godine, no dr. Mihovilčević upozorava kako je još uvijek slab odaziv žena na preglede. Statistika govori kako ih se na razini Hrvatske odazove svega 50 posto, ali dio žena mamografiju napravi i mimo Nacionalnog programa pa je postotak ipak nešto veći.

U Šibensko-kninskoj županiji od početka provođenja programa karcinom dojke otkriven je kod 63 žene.

-Tumori su otkriveni u ranoj fazi što je najvažnije jer se jedino tako bolest može izliječiti u potpunosti –napominje dr. Mihovilčević.

IMG_4358

Najbolji odaziv na mamografiju je kod žena mlađih od 50 godina, dok se one starije slabije odazivaju pregledima.

-Osobito moraju biti oprezne žene kod kojih je i u obitelji ranije bilo raka dojke, uvijek se kod tih žena stavlja naglasak, za njih je veća opasnost od oboljevanja – poručuje liječnica te još jednom poziva sve žene da se redovito odazivaju pregledima.

IMG_4360

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.