FOTO: ‘Dani biskupa Srećka Badurine’:NADZEMLJE: ‘Katolici su normalni mladi ljudi koji se itekako znaju zabavljati’

Jučer su započeli ‘Dani biskupa Srećka Badurine’ Svetom misom u katedrali koju je predvodio biskup msgr. Ante Ivas.

Drugi dan je program preselio na Malu ložu gdje su gostovali dr.sc.Vice John Batarelo i dr. sc. Stjepo Bartulica, predsjednik Centra za obnovu kulture, uz voditelja Hrvoja Zekanovića, potpresjednik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika.

Predavanje pod nazivom ‘Tradicija, stabilnost, vrjednote = konzervativac’ potaknulo je i publiku da se uključi sa svojim pitanjima pa su tako kao odgovor na pitanje da li je školstvo i zdravstvo bilo bolje prije, dobili odgovor:

dani badurine

‘Nemamo toliko vremena večeras na raspolaganju ali stoji činjenica da je potrebno razbiti te mitove o idealnom životu u Jugoslaviji. Teško da možemo reći da je sustav gdje su police u dućanu bile prazne i gdje su stranci mislili da je to dućan polica, gdje se roba kupovala u Trstu, teško je reći da je taj sustav bolji od ovog današnjeg gdje mi sve to imamo. Postoji jedan akronim vani, ABC – ‘All but Croatia’ koji potencijalni strani ulagači upotrebljavaju jer je naša birokracija takva kakva je. To moramo mijenjati’ istaknuo je jedan od govornika.

Na predavanju su se dotaknuli teme gdje je potrebno promijeniti način razmišljanja da je profit glavni cilj.

‘On možda je onaj konačni, ali za primjerice, jednog ugostitelja, potrebno je pružiti dobru uslugu, dobru kavu…Ako je profit prvi to dovodi ljude u zamku’ – istaknuli su.

Nakon predavanja, nastupio je zbor VIS ‘Izidor’ u onom duhovno -zabavnom dijelu večeri, kako su samo istaknuli.

izidor

Posebno iznenađenje večeri, i nešto potpuno drugačije, bili je ‘Hrvatsko nadzemlje’, katolička inicijativa iz Splita koja kroz skečeve i film progovara o aktualnim pitanjima iz Crkve i društva. Kako su u najavi istaknuli, oni se bave kreativnom evangelizacijom, nastali su prije pet godina s ciljem da pokažu svijetu što katolici jesu – normalne mlade ljude, koji se znaju i te kako zabavljati, ali isto tako ispunjavaju  svoj život smislom koji im je pokazao Isus Krist.

nadzemlje

nadzemlje1

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.