FOTO: DEVET GODINA OD KORNATSKE TRAGEDIJE: ‘Satima smo čekali pomoć dok su unesrećeni oko mene jaukali i plakali’

Što se 30. kolovoza 2007. uistinu dogodilo na Kornatima, jesu li vatrogasci trebali ići gasiti travu, tko je kriv i zašto je sustav zakazao?

To su pitanja oko kojih se danas raspravljalo na tribini održanoj u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić na kojoj su sudjelovali Igor Marinović, otac tragičnog stradalog vatrogasac Ivana Marinovića, i Nediljko Pušić, umirovljeni časnik HV-a.

kornati knjiznica

Na tribini su se dotaknuli teorija o uzroku požara među kojima su curenje goriva, eruptivni požar i eksplozija ostataka NATO bombe, no kako je Marinović istaknuo, ono što je njima bitno je odgovor na pitanje zašto su se propusti dogodili.

– Postoji nekoliko teorija koje su obrazložene, ali niti jedna nije dokazana. Za nas je jedino bitno zašto su se svi ti propusti dogodili, zašto od 3 i po do 9 i po nisu dobili medicinsku pomoć. Helikopter, kojemu je iscurilo oko 400 litara goriva na tom mjestu, ih je ostavio u 14 i 32 i od tada do trenutka stradavanja je prošlo sat vremena. O njima nitko nije vodio računa – rekao je Marinović koji je izložio cijelu kronologiju događaja toga dana.

kornati knjiznica2

Joško Klarić, koji je i sam bio na Kornatima i izgubio sina, opisao je događaje tog 30. kolovoza gdje se on popeo na vrh Kornata kako bi komunicirao s JVP jer nije bilo veze.

Klarić smatra kako je u sustavu napravljena velika greška i da je za njega osobno  manje bitno da li se tu radilo o eruptivnom požaru ili eksploziji bombe, već zašto im nije pružena pomoć.

-Teško je govoriti kada se sjetim svega toga, dok sam čekao pomoć unesrećeni su oko mene plakali i jaukali, žedni. Zamolio sam tri momka iz DVD-a Zablaće koji su na mjesto nesreće došli sa mnom da odu do uvale Špinata po vodu. Vratio sam se natrag na vrh Kornata kako bih uspostavio vezu s Javnom vatrogasnom postrojbom i rekao sam imena stradalih koje sam znao, rekao sam broj mrtvih i unesrećenih. To je bilo u 17 i 35 nakon čega smo čekali helikopter sat i pol – prisjetio se Klarić.

kornati knjiznica1

Prva je u pomoć stigla HGSS sa Stipom Božićem koji nisu ni znali da ima mrtvih.

Svaka sekunda se činila kao sat, a na Kornatima su bili ostavljeni satima.

Devet godina je prošlo od kornatske tragedije u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, devet godina bez odgovora na pitanja koja se postavljaju od prvog dana.

Na kamenu otoka Kornata vječni je spomen na heroje kojima ćemo odati počast i ovoga ljeta…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.