FOTO: Ekipa Turističke zajednice grada Šibenika pobjednik Freetulijade

Večeras održana Freetulijada, natjecaje i degustiranje u spravljanju tradicionalne blagdanske slastice – fritula, naišla je na velik odaziv Šibenčana koje kao da nije trebalo mnogo nagovarati da srijedu navečer provedu u Perivoju Roberta Visianija koji je ovog prosinca, osim Adventskog sajma, ugostio niz zanimljivih programa u okviru božićno – novogodišnje manifestacije Budi u Šibeniku 2015.

freetulijada  (2) freetulijada  (4) freetulijada  (6)

Jedan od programa je i spomenuta Freetulijada u čijem su se natjecateljskom dijelu posebno spretnim pokazali članovi ekipe Turističke zajednice grada Šibenika čije su, pak, fritule ujedno proglašene i najukusnijima prema izboru dvočlanog žirija – šibenskog kazalištarca, Željka Kolopera Keke i kolege mu iz Muzeja grada Šibenika, Željka Krnčevića Pige.

Njihovi, reći će Morana Periša, idejna začetnica Freetulijade, istančani nepci odlučili su o pobjedniku prve šibenske manifestacije posvećene ovoj tradicionalnoj slastici, a da se pitalo posjetitelje i degustatore rekli bi – sve su bile za prste polizati. I doista, prostorom parka miješali su se arome kuhanog vina i na licu mjesta spravljenih fritula.

Ekipa gradskog TZ-a tako je nadmašila preostalih pet ekipa koje su se natjecale za titulu najboljih.

– Pridružila nam se Šibenska narodna glazba, zatim tu su ministri naše Narodne Republike Bono, potom naše dvije udruge Šibenska udruga mladih i Forca. Nije bilo problema kod poziva na sudjelovanje. Ni najmanje. Dapače. Sretni smo odazivom i entuzijazom – rekla nam je Periša.

Ako ste  mislili da su natjecatelji možda imali problema s dizanjem tijesta, organizatori su se i za to pobrinuli. Prvo, noćni vremenski uvjeti bili su za poželjeti, a da i nisu bili, tu je bio opremljen šator.

– Naravno da nije bilo problema s dizanjem tijesta. Imamo naš šator, popularno zvan Dizalica jer je u njemu 360 stupnjeva. Tamo su dva plinska ‘razarača’ koja griju, a imamo i reflektor – doznajemo od voditeljice.

freetulijada  (7) freetulijada  (9) freetulijada  (10) freetulijada  (11)

Svi koji se večeras nisu našli na Freetulijadi ostali su zakinuti za jednu lijepu šibensku priču o približavanju tradicionalnog novim generacijama pa i posjetiteljima iz drugih gradova, zemalja, ostatka svijeta.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.