FOTO: EVO KAKO JE IZGLEDALA AUDICIJA: Oko 50 Šibenčana statirat će u filmu uz Erica Cantonu

Početkom lipnja pala je prva klapa filma ‘Anka’ redatelja Dejana Aćimovića, prema jednom od najljepših romana hrvatske dječje književnosti, ‘Anki Brazilijanki’ Mate Lovraka.

O glumcima i glavnim ulogama sve se već zna, Anku će glumiti Cvita Viljac, kćerka poznate hrvatske glumice Ecije Ojdanić i našeg Šibenčana Ante Viljca, ali glavna zvijezda filma i onaj zbog kojeg će mnogi u kino je svakako Eric Cantona. Proslavljeni nogometaš, legenda Manchester Uniteda i nogometa općenito, pomalo filozof, sve je bolji glumac. Ali, to je neka druga priča, ova je o Šibenčanima, statistima koji su se prošle subote javili na audiciju.

repka-statiranje 5

– Potrebne su nam djevojčice od šest do 14 godina, te odrasli od 20 do 60 godina. Nemamo nikakvih posebnih uvjeta što se visine i izgleda tiče. Zapravo, jedini uvjet je da statisti nemaju piercinga, vidljivih tetovaža, traži se prirodan izgled sukladan vremenu radnje filma. A radi se o početku 20. stoljeća. Odabrali smo 50-ak statista, nisu trebali puno čekati, sve smo odlučili u dva dana, kada nam je već počelo snimanje. Naravno, sa sobom su statisti morali ponijeti osobne dokumente, te broj žiro računa da im možemo isplatiti honorar – kažu iz DA produkcije.

Koliki je točan honorar po danu snimanja nismo uspjeli doznati, radi se o poslovnoj tajni DA produkcije, ali već je uobičajeno na snimanjima da se honorar vrti oko 150 kuna po danu. Upoznate Cantonu, i zaradite koju kunu, nije loše.

Tog dana se u Gradskoj knjižnici okupilo šaroliko društvo, odmah u rano jutro okupilo se pedesetak Šibenčana i stalno su pristizali novi.

– Došao sam tu iz čiste zafrkancije, zbog novog iskustva, čisto da vidim kako to izgleda na snimanju filma. Za Erica Cantonu, priznajem, čuo sam tek kad je najavljeno da će i on sudjelovati u filmu. Malo sam guglao, jasno mi je da se radi o nogometnoj legendi, ali još sam bio premlad kad je on harao nogometnim terenima, meni su ipak bliži Messi i ekipa – kaže Luka Škubonja.

PRVA FILMSKA AUDICIJA

repka-statiranje 6

I Luki, kao i prijatelju mu Marinu Ercegoviću, ovo je je prva filmska audicija.

– Mislili smo se prijaviti prošle godine i na audiciju za Game of Thrones, ali smo ispali odmah u startu, bili smo previsoki. Kako nam je objašnjeno, imali su samo kostime u koje nas dvojica ne bi nikako mogli ući. Tu što se visine tiče nema nikakvih ograničenja, pa se nadam da ćemo upasti na snimanje – kaže Marin Ercegović.

Jedno već poznato lice, Šibenčanin Ivan Peran, poznat kao bobi u bijeloj uniformi koji je proteklih godina krstario šibenskim prometnicama i upozoravao sugrađane i brojne turiste na prometnu kulturu, već je iskusan glumac. A i završio je školovanje, bobi više ne može biti, morao je pronaći novu zanimaciju.

repka-statiranje 4

– Nemam iskustva s audicijama, nisam nikad glumio u filmu, ali već sam dugi niz godina u šibenskom kazalištu u dramskom studiju, tako da mi gluma nije strani pojam. Dapače, uživam u glumi, pa bi bilo lijepo da upadnem i u ‘Anku’. Znam da statisti neće baš previše govoriti, ako će uopće, ali tko zna, možda me dopadne koja rečenica – kaže Ivan Peran.

Najviše je u knjižnici bilo djevojčica, koje će predstavljati kolegice iz doma Anki Brazilijanki.

– Meni je za audiciju rekla i nagovorila me da se prijavim Ecija Ojdanić, mama od Cvite, koja mi je prijateljica, a i Ecija je dobra prijateljica s mojom mamom. Ako tu i ne upadnem, bit će glume za mene ovo ljeto, glumit ću i u predstavi ‘Matilda’ za otvaranje Međunarodnog dječjeg festivala. Probe su već počele, upravo nakon ove audicije idem u kazalište – kaže Marija Magdalena Koudela.

repka-statiranje

BIJEG OD RUTINE

Ona, kao i prijateljice joj, nisu čitale ‘Anku Brazilijanku’, knjiga nije u obaveznoj lektiri, a i Mate Lovrak svakako je poznatiji po ‘Vlaku u snijegu’ i ‘Družbi Pere Kivržice’.

– Niko od nas nije čitao ‘Anku’, smao smo na interenetu vidjeli otprilike o čemu se radi, ali svakako ćemo je pročitati – kažu Iva Burić i Lucija Prgin.

Na audiciju su došle i mama i kći, Marijana i Rafaela Protega.

– Dovela sam Rafaelu da si nađe hobi preko ljeta, red sporta, red glume, mora se nečim baviti sad kad završava škola. A ja ću se isto prijaviti, čisto da razbijem životnu rutinu. Radim u računovodstvenom servisu, to je poprilično monoton posao, pa će mi ovo biti bijeg u nešto zanimljivije – kaže mama Protega.

repka-statiranje 3

Kako smo rekli, snimanje je počelo, film će, po svemu sudeći i po kvalieteti produkcije, lako biti novi filmski hit. Sa Šibenikom kao kulisama, sa Šibenčanima kao glumcima i statistima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.