FOTO: GRADSKA BUDILICA: Baldekin, nekad radnički kvart, postao centar šušura u gradu

Baldekin, inače radnički kvart, uz glavnu šibensku ulicu Stjepana Radića i oko ‘ležećeg nebodera’ u zadnje vrijeme sve više postaje centralno mjesto događanja u gradu, pogotovo u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Na popularnoj kavi sve je teže naći mjesto u jednom od brojnih kafića. Viktorija, Baldekin, Pasage i Kula u dnevnim satima puni su ‘kao šipak’. Nismo imali sreće s kišnim danom, ali kafići su opet bili puni.
repka-baldekin3
– Tu živimo, i zbilja nam nije ni potrebno odlaziti do centra grada, tu imamo sve. I omiljeni kafić, i dobru pekaru, nekoliko dućana, teretanu ako nam se trenira. Tu je i škola i Veleučilište. Do sportske dvorane imamo dvije minute hoda. U crvenom neboderu je i pošta. Još čekamo da se otvori studentska menza, a trebala bi u drugom mjesecu, i bit će potpuno ludilo. Još da je imati i plažu, ne bi ni ljeti morali nigdje iz kvarta – kažu Niko, Niko i Bare, mladi stanovnici tog sve prosperitetnijeg šibenskog kvarta.

repka-baldekin4Ako želite živjeti u skladu s poznatom krilaticom ‘u zdravom tijelu zdrav duh’, nakon kavice odete do Orcinusa, vjerojatno najposjećenije šibenske teretane.
– Tu vježbati dolaze ljudi iz svih dijelova grada, nisu tu samo lokalci. Zbilja se kvart u zadnje vrijeme uredio, i ovaj park ispred zgrade, pokraj spomenika palim braniteljima, super izgleda. Sjećam se ove zgrade i parka prije pet-šest godina. Svi ovi poslovni prostori zjapili su prazni desetljećima, a sad bi svi baš na ovom djelu Baldekina otvorili kakav biznis – kaže Stipe, kojeg smo uhvatili nakon vježbanja u Orcinusa i kave u caffe baru Baldekin.

repka-baldekin5
I nije samo ‘ležeći neboder’ dobio nove sadržaje i novu vizuru, preobrazbi iz dosadnog kvarta u centar šibenskih zbivanja pridonijela je i susjedna zgrada, najpoznatija po tome što je u njoj nekad bio kultni šibenski socijalistički kafić Pisak, u kojem su konobarice vjerojatno zadnje u Šibeniku na poslu hodale u borosanama. Dobro, i borosane su, baš kao i Baldekin, doživjele novu popularnost, postale su svojevrsni kultni modni dodatak. Ima i tu simbolike.
Na mjestu negdašnjeg neuglednog Piska sad je caffe bar Pasage, slobodno možemo reći jedan od najbolje uređenih u gradu.

repka-baldekin2
– Živim u Rokićima, nije baš blizu, ali nije ni daleko, tu sam svaki dan na kavi. Evo, subota je ujutro, napravio sam đir pod Docu, kafići zjape prazni. Pa smo se pokupili s rive i nazad u kvart. I što se desi, jedva smo pronašli slobodan stol. Kad se sjetim da su se na ovoj poziciji još prije par godina skupljali narkomani, a sad je baš lijepo, čisto, pristojno, ne bi nikad rekao da će mi tu biti redovita dnevna štacija – kaže Mario.
Uz Pasage tu je i par frizerskih salona, nezaobilazna kladionica, također jedna od najposjećenijih u gradu. A da je Baldekin postao popularan kvart svjedoči i činjenica da se u obližnjoj zgradi smjestio i HDZ, tu su im glavne stranačke prostorije. A, kako ide ona Jaquesova pjesma, ‘HDZ zna’.
Ako vam se ne ide do glavne šibenske pijace, sve što vam treba od povrća i voća, ribe i mesa, možete pronaći i na popularnoj maloj pijaci u Ulici Andrije Hebranga.
– Nije ova pijaca kao što je bila nekad, jedno vrijeme činilo se da će se i potpuno ugasiti. Međutim, ostalo je tu još nas nekoliko upornih, nismo se dali. Par dućana se zatvorilo, na bancima skoro i da nema više nikoga od prodavača, najgore je bilo kad se uvela fiskalizacija, mnogi se tome nisu znali prilagoditi. Ja imam svoje obiteljsko gospodarstvo, sve povrće i voće uzgajamo sami, pa po zakonu i nisam u sutavu fiskalizacije. To mi znatno olakšava stvar. Ne mogu reći da sve ide super, ali ne mogu se puno ni žaliti. Tu su skoro sve stare mušterije, dolazak na malu pijacu još je uvijek svojevsrni ritual za stanovnike Baldekina – kaže nam prodavačica Jovanka.

repka-igraliste baldekin
Da će kvart biti još i ljepši svjedoči teška mehanizacija, radovi na uređenju križanja Bosanske ulice i Ulice Stjepana Radića u punom su jeku. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja veljače ove godine, a vizure kako će nekad neugledno parkiralište i cijelo križanje izgledati već su vidljive. Lijepo, uredno i ispeglano, baš kako Baldekin i zaslužuje. Slobodno se može reći da je taj, nekad neugledan, socijalistički kvart, doživio renesansu. Iz velike gradske spavaonice Baldekin postaje mjesto ugodno za život.

repka-veleuciliste

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.