FOTO: GUŽVE U ŠIBENSKOM STUDENT SERVISU: Pune police da plate vozački, konobare za 20 kn po satu

Zbog skupih troškova života, brojni studenti u Šibeniku primorani su raditi i u ljetnim mjesecima, stoga ne čudi da je ovih dana u prostorima Student-servisa na Šubićevcu poprilična gužva.

TEŠKO IM JE, ALI USTRAJU U ODLUCI DA POMOGNU RODITELJIMA

studenski centar 2

-Došao sam produžiti ugovor. Svakodnevno ili bolje rečeno svaku noć punim police u Kauflandu – rekao nam je vidno umorni Alen Ganc, student 3. godine turizma.

studenski centar 1

–Moja je smjena od 22 do 6 h tako da, dok većina mojih vršnjaka to vrijeme provede u izlasku, ja se trudim priskrbiti dovoljno novca kako bih roditeljima pomogao u plaćanju mog vozačkog ispita. Nije mi baš lako, ali roditelji su oduševljeni – kaže Alen koji je plaćom od 27 kuna po satu zadovoljan.

studenski centar

–U odnosu na prošlu godinu, turisti ostavljaju puno manje napojnice, ali još uvijek nije demotivirajuće. Nije lako raditi po cijele dane, a na ovaj način želim olakšati roditeljima. Četvero nas je braće i sestara tako da roditelji nisu u zavidnom financijskom položaju. Svi bismo trebali tako razmišljati-poručuje studentica splitskog Pravnog fakulteta Antonela Rudan koja već drugu godinu zaredom konobari u Solarisu gdje je, kaže, zadovoljna poslodavcem i plaćom.

Matea Petrović u Kanadi živi već 16 godina. Ondje studira čak tri strana jezika, a u rodni Šibenik dolazi svako ljeto na odmor. Ove je godine, kaže, odlučila spojiti ugodno s korisnim.

–Došla sam potražiti posao prevoditeljice ili turističkog pratitelja. Obzirom da govorim hrvatski, francuski, španjolski i njemački uvjerena sam da ću pronaći nešto zanimljivo za sebe. Nije mi toliko važna plaća koliko praktično usavršavanje -otkriva Matea.

studentski posao konobari ugostiteljstvo 3

A da kombinacija studiranja i posla, uz malo truda i volje može biti itekako uspješna pokazuje nam i primjer 20-godišnje Magde Jeličić iz Otočca koja u Šibeniku zimi studira, a ljeti radi.

studentski posao konobari ugostiteljstvo

-Zaposlena sam u Kavani Medulić. Radim sve što je potrebno. Priznajem da mi ponekad svakodnevne poslovne obveze po različitim vremenskim uvjetima padaju teško, ali kad se sjetim da ću na taj način financijski rasteretiti svoje roditelje, odmah mi je lakše. Ne stignem na more, učim nakon posla do kasno u noć, ali glavno da je radna okolina pozitivna  i da nemam nikakvih problema s radom studentskog centra -s osmijehom će Magda požurivši natrag na posao.

KONOBARENJE ZA 20 KN, A FIZIKALA 30 KN PO SATU

-Na službenim stranicama Centra svakodnevno se ažuriraju novi poslovi, a ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježim rast od 15%. Studenti su u većini slučajeva zadovoljni, a svi oni poslodavci koji ne poštivaju dogovor i ugovor, bivaju upozoreni, a u krajnjoj liniji i ovršeni stoga je takvih negativnih primjera sve manje, moramo se pohvaliti-rekla nam je Sandra Grgas, ravnateljica Studentskog centra Šibenik.

studenski centar sandra grgas 1

Najtraženiji su konobari(20kn/h), hostese(25kn/h) i fizikalci (30kn/h), a uvijek je popularno i pranje jahti(20kn/h).

Znanjem stranog jezika, studentima automatski raste plaća pa će tako prodavačica koja poznaje barem jedan strani jezik umjesto predviđene satnice od 20 kuna, dobiti 5 kuna više po satu.

PIŠE: MATEA ERCEG

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.