FOTO: Hodajući kolegij u Žaboriću: Najavljen ‘rat’ bespravnim mulićima uzduž obale

Grad Šibenik, uz pomoć predstavnika mjesnih odbora, kreće u rat s bespravno sagrađenim, i prečesto potpuno devastiranim, mulićima uzduž svoje obale. Nakon što je taj problem ‘detektiran’ na Brodarici i Jadriji u sklopu tzv. hodajućeg kolegija, gradonačelnik Željko Burić nelegalne muliće istaknuo je kao glavni problem žaborićke obale koju je danas posjetio sa suradnicima.

zaboric hodajuci kolegij 210416 4

-Žaborić ima veliki turistički potencijal, ali je njegova obala devastirana privatnom nelegalnom gradnjom na pomorskom dobru. Teze da su to moćnici kojima ne možete napraviti ništa i koji samostalno stvaraju privezišta te ih naplaćuju i iznajmljuju ja smatram karakteristikama država u kojima ne postoje zakoni. Ova divlja mula su postala ugroza zdravlja i sigurnosti kupača i djece – poručio je Burić te od predstavnika mjesnih odbora zatražio da preuzmu inicijativu.

zaboric hodajuci kolegij 210416 27

-Rješavanje ovog problema mora ići suradnjom između mjesnog odbora i Grada, oni se ne mogu vječno pokrivati pričom da Grad nešto neće učiniti. Mjesni odbor mora preuzeti odgovornost i preuzeti inicijativu da se ti problemi riješe unutar pomorskog dobra, a Grad će onda u suradnji s nadležnim institucijama, Lučkom kapetanijom, Županijom ili državnim odvjetništvom, pokrenuti proceduru da se mulići uklone – kazao je Burić. Već do ove turističke sezone, smatra gradonačelnik, mogu se ukloniti mula koja su toliko oštećena da su prijetnja kupačima.

zaboric hodajuci kolegij 210416 3

Na novinarsku opasku kako je problem divljih riva nerješiv na lokalnoj razini budući da je riječ o pomorskom dobru, Burić je rekao kako to ne prihvaća.

-Ne prihvaćam priču nerješivog problema. U ovoj državi se točno zna tko i što mora riješiti. I zato ponavljam da priča mora krenuti od mjesnih odbora, oni će je uputiti Gradu, a mi ćemo inicirati sastanke i donijeti rješenja –  odgovorio je. Na pitanje što je s istim takvim nelegalnim mulovima na Brodarici na koje se upozorilo još prije godinu dana tijekom hodajućeg kolegija, Burić je kazao kako će se pravna procedura za njihovo uklanjanje pripremiti do polaganja cijevi za projekt izgradnje kolektora koji predstoji tom dijelu grada.

zaboric hodajuci kolegij 210416 5

Kažimo kako je na kolegiju u Žaboriću dogovoreno da će postaviti uspornici uzduž obale Govića,  boljim šljunkom nasut će se pješčana plaža, postavit će se nova, antistres podloga na dječjem igralištu te će se isto obnoviti.

zaboric hodajuci kolegij 210416 10

zaboric hodajuci kolegij 210416 11

zaboric hodajuci kolegij 210416 19

U uvali Jasenovo gradonačelnika je dočekala mještanka Mira Pralija koja je od njega tražila da se Žaborićanima ispred kuća postave kante za smeće, a ne da moraju škovace nositi na Jadransku magistralu. Podsjetila je i kako su zbog toga na magistrali već dvije osobe smrtno stradale, a on je obećao kako će se do turističke sezone odabrati jedna lokacija u uvali gdje će se postaviti nekoliko kanti.

zaboric hodajuci kolegij 210416 26

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.