FOTO: Jure Kulazo: Svako nasilje vrati me u pakao od prije četiri godine

Jure Kulazo i njegova obitelj prošli su pakao. Otkako je Juru 26. studenog 2011. brutalno pretukao tada maloljetni A.A. ispred kluba Inside, njegovi roditelji sina su ponovno morali učiti svemu što je do tada kao 25-godišnjak naučio. Šetati, govoriti, gutati, žvakati, pisati… Prije gotovo četiri godine, na Juru je ispred kluba Inside nasrnuo maloljetnik koji je par sati ranije unutar noćnog kluba, pljusnuo svoju djevojku. Jure je to vidio i pitao ga kako bi se osjećao da netko tako udari njegovu majku, A.A. mu je bahato zaprijetio i izašao. No, nije se zaustavio na prijetnjama. Juru je čekao da izađe iz kluba i zvjerski ga udario šakom u glavu te se na onesviještenom 25-godišnjaku divljački nastavio iživljavati. Jure je zadobio teške ozljede glave od kojih se i dan-danas oporavlja, a da čitava priča bude tragičnija Jurin je napadač, prema odluci Općinskog suda u Šibeniku, u to vrijeme trebao biti u Odgojnom domu u Ivancu zbog prijašnjih nasilničkih prekršaja.

Iako nitko nije pomislio da se slučaj Kulazo može ponoviti u Šibeniku, prošlog petka čitav grad šokirao je divljački napad na 19-godišnjeg Luku M. iza studentske menze usred bijela dana. U nadi da se nasilje među mladima više nikada na ulicama Šibenika neće ponoviti te da će se konačno početi posvećivati veća pozornost takvim nasilnim deliktima, obitelj Kulazo odlučila je svoju tešku životnu priču podijeliti za Šibenski tjednik.

jure kulazo 1

Jure i njegovi roditelji, Jasna i Zvonimir, nadaju se kako će se 19-godišnji Luka oporaviti te da iz grozne situacije neće izaći s posljedicama koje su njihove živote, preko noći, stubokom promijenili.

-Kada ovako nešto čujete ili pročitate, vratite se četiri godine unatrag. Ne razumijem da mladi danas mogu biti toliko nasilni. Pa i mi smo bili djeca, potukli bi se, ali nikada na ovaj način, da se ovako iživljavalo…Ovo nasilje zaista ne razumijem i treba ga zaustaviti – govori nam Jurina majka Jasna. Zbog teške ozljede, Jure je imao šest operacija glave. Neurokirurzi splitskog KBC-a dr. Vlatko Ledenko i dr. Saša Devčić njegovim roditeljima nisu garantirali da će preživjeti. Ozljede su bile preteške.

Nakon nekoliko tjedana liječnici su Juru počeli buditi iz inducirane kome te je uslijedio dugi oporavak u Krapinskim toplicama. Budući da je riječ o izuzetno skupom oporavku, čitav Šibenik pomagao je obitelj Kulazo da prebrodi najteži životni period.

-Deset mjeseci Jure je proveo u Krapini. Zahvalna sam svima što su nam pomogli, susjedima, rodbini, Jurinim prijateljima, liječnicima, fizioterapeutima…I doktor Ledenko kada ga je zadnji put vidio nije ga prepoznao koliko se dobro oporavio. Sam je kazao da je Jure nije medicinsko, već Božje čudo. Jure sada šeće, sjedi, jede, piše, vježba, izlazi s prijateljima na kavu…Planira dovršiti magisterij na Institutu za oceanografiju i ribarstvo na fakultetu u Splitu. No, još uvijek mora biti pod stalnim nadzorom jer se brzo umara, ne smije se mnogo izlagati suncu, naporima, buci… – priča njegova majka.

jure kulazo 5

jure kulazo 2

Tijekom našeg razgovora doznalo se i kako je jedan od napadača na 19-godišnjeg Luku sin šefice šibenskog HZZO-a Anite Škugor Kodžoman kojoj je obitelj Kulazo zahvalna za sve što je za njih napravila tijekom njihove životne borbe.

-Suosjećamo se s obitelji žrtve, ali se zaista divimo i gospođi Aniti što je izašla u javnost i priznala da je jedan od napadača njezin sin. Ona je bila uz nas pomagala i bodrila čitavo vrijeme kada je Jure bio na liječenju i rehabilitaciji i to joj nikada nećemo zaboraviti. Naše su molitve uz te obitelji – poručuju.

Cijelu priču obitelji Kulazo pročitajte u idućem broju Šibenskog tjednika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.