FOTO: Kako su djeca DV Građa na jedan dan postali kemičari

Djecu iz DV Građa, u sklopu Festivala znanosti, posjetila je profesorica biologije i kemije, gđa. Marijana Zaninović koja je za djecu pripremila niz interesantnih aktivnosti iz područja kemije.

Profesorica je tako djecu uvela u razgovor o bojama u prirodi, promjenama boja kroz godišnja doba, ulozi boja u biljnom i životinjskom svijetu. Djeca su uvidjela razliku između prirodnih i umjetnih boja, te spoznala važnost boja u znanosti kemije i razloge zbog kojih je kemčarii koriste u svojim laboratorijskim istraživanjima.

dv

dv1

dv2

Uslijedila je zanimljiva radionica izoliranja boja iz prirodnih materijala gdje je profesorica pripremila prirodne materijale kao što su cvjetovi ruže, listovi špinata, različiti cvjetovi,  kurkuma začin,  jogurt, brašno. Djeca su uz pomoć kemijskog pribora i posuđa, tarionika i tučka usitnjavali prirodne materijale, te su  pazeći na točne omjere i redoslijed dodavanja, dobili  prirodne boje.

Sudjelovali su i u demonstracijskom pokusu promjene boje crvenog kupusa u otopinama različite PH vrijednosti. Cilj ovog pokusa bio je razumjeti zašto se  u kemijskim laboratorijima otopine ne kušaju nego ih se dokazuje pokusima.

Djeca su kroz ove aktivnosti  stekla znanja o važnosti boja za biljni i životinjski svijet, kao i korištenju prirodnih i umjetnih boja u svakodnevnom životu čovjeka. Razvijala su vještine rukovanja kemijskim priborom i posuđem, kao i mjerama zaštite, a  ponajviše su se uvjerili u ljepotu i korisnost  ove važne i zanimljive prirodne znanosti.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.