FOTO: Karolina je iz Koprivnice preselila na Prvić, a sada odlazi u Strasbourg iznijeti probleme života na otoku

Karolina Ferlindeš prije dvije godine kopno je zamijenila morem, preselivši se iz Koprivnice u Prvić Luku.  – Otišla sam zbog posla, a ostala zbog ljubavi – kaže Karolina.

Karolina je jedna od sudionika i sudionica iz pet županija koji će otputovati na radni posjet u Strasbourg na poziv Tonina Picula, hrvatskog zastupnika u Eurospkom parlamentu te jednog od utemeljitelja Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja.

1

O ČEMU SE RADI?

Cilj ovog puta u Strasbourg je pružiti mladima s otoka priliku da iznesu svoje ideje i razmišljanja, kao i da se međusobno povežu te upoznaju sa zakonodavnom procedurom Europskog parlamenta i radom Međuskupine.

– Pozvao sam mlade ljude koji su odlučili ostati i živjeti na otocima, unatoč brojnim poteškoćama koje život na njima nosi, da predstave svoja iskustva kolegama i ostalim predstavnicima institucija. Otoci su suočeni s mnogim nedostacima, u prosjeku su 21 posto manje razvijeni od kopna te zaslužuju posebno mjesto na EU agendi – rekao je Picula.

Poziv za sudjelovanje upućen je otočanima mlađima od 35 godina, a Karolina se odazvala  kao predstavnica otoka Prvića upisivanjem na listu koja je upućena mjesnom odboru.

2

– S obzirom da mi je tematika vrlo zanimljiva i trenutno nisam u radnom odnosu odlučila sam se angažirati barem na ovaj način kako  bih se na neki način čuo glas naših otočana pa ću s  34 mladih otočana sudjelovati  na plenarnoj sjednici parlamenta Europske unije i putovanju u Strasbourg – pojasnila je Karolina, koja u Strasbourg odlazi kao predstavnica Šibensko – kninske županije.

Priča nam kako je, iz njene perspektive, najveći nedostatak života na otoku kratka turistička sezona i nemogućnost rada tijekom cijele godine.

– Nadam se da će se i to uskoro promijeniti.  Prednost života na otoku prvenstveno vidim kroz povezanost s prirodom i svim blagodatima koje život na moru donosi,  a od nedostataka bih još navela problem socijalne ugroženosti, prijevoza i infrastrukture te depopulaciju – kaže Karolina.

3

– U Strasbourgu se nadam dobiti kvalitetne informacije koje bi pomogle razvoju Prvića,  ali i drugih otoka, te se nadam da ću dobiti uvid u programe koje financira Europska unija i prema njihovim smjernicama pokušati pisati projekte koji bi doprinjeli razvitku našeg otoka. Osim toga, planiram prezentirati probleme života na otoku kao što su depopulacija povezana s nezaposlenosti, infrastruktura, prijevoz i nepostojanje strategije ze razvoj turizma na Prviću.  Tu je i problem socijalne ugroženosti  mještana, kao i pravo na dostupnost informacija, robe i usluga po istoj tržišnoj cijeni kao i zdravstvena zaštita te ekologija, zatim očuvanje okoliša i tradicijskih običaja,  izrade uporabnih predmeta pa i brodova.  Vrlo bitan problem vezan je i za ribarstvo u smislu Zakona o ribarstvu i same praktične provedbe tih zakona, a u skladu sa zakonima Europske unije koji zasad nisu u skladu s realnom situacijom na našem dijelu Jadrana – za kraj je rekla Karolina, a što je naučila tijekom radnog posjeta Strasbourgu, saznat ćemo po povratku.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.